Mii de tineri români și nu numai vor putea călători gratuit în 2025: Comisia Europeană oferă 35.500 de permise prin programul DiscoverEU

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Mii de tineri români și nu numai vor putea călători gratuit în 2025: Comisia Europeană oferă 35.500 de permise prin programul DiscoverEU / Foto: Ilustrativ / Sursa foto: freepik.com
Mii de tineri români și nu numai vor putea călători gratuit în 2025: Comisia Europeană oferă 35.500 de permise prin programul DiscoverEU / Foto: Ilustrativ / Sursa foto: freepik.com

Începând din primăvara anului viitor, mii de tineri vor avea ocazia să exploreze continentul fără costuri, grație inițiativei DiscoverEU, anunțată miercuri de Reprezentanța Comisiei Europene în România, conform Agerpres. 

În cadrul acestei acțiuni, Comisia Europeană va distribui 35.500 de permise de călătorie gratuite, destinate tinerilor în vârstă de 18 ani din întreaga Uniune Europeană și din țările asociate programului Erasmus+.

 

Condiții pentru participare

 

Pentru a beneficia de această oportunitate, tinerii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Primul criteriu de eligibilitate este vârsta: candidații trebuie să fie născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006. De asemenea, aceștia vor trebui să completeze un quiz format din cinci întrebări despre Uniunea Europeană, precum și o întrebare suplimentară, pe Portalul European pentru Tineret. În funcție de răspunsurile oferite, tinerii vor fi clasificați, iar permisele de călătorie vor fi distribuite pe baza acestui clasament.

Programul DiscoverEU nu se adresează doar cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene, ci și tinerilor din țări precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, toate parte din programul Erasmus+. Termenul limită pentru înscriere este 16 octombrie, ora 12:00 CET, conform Antena 3 CNN.

 

Beneficii și oportunități

 

Cei selectați vor avea posibilitatea de a călători prin Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile, între 1 martie 2025 și 31 mai 2026. Tinerii pot alege să își planifice propriile rute de călătorie sau să se inspire din traseele recomandate de program. Destinațiile pot include capitale europene ale culturii, situri UNESCO, locații care poartă Marca patrimoniului european sau orașe premiate cu Access City Award, pentru eforturile lor de a deveni mai accesibile persoanelor cu dizabilități.

În plus față de permisul de călătorie, participanții vor primi și un card de reducere, care oferă peste 40.000 de oferte privind transportul public, cazarea, cultura, mâncarea, sportul și alte servicii. Programul oferă sprijin suplimentar pentru tinerii cu dizabilități sau afecțiuni medicale, în conformitate cu accentul pe incluziune socială pus de Erasmus+. De asemenea, organizațiile care lucrează cu tineri din medii defavorizate pot solicita granturi suplimentare pentru a sprijini acești participanți în cadrul programului.

 

Un program cu impact european

 

Lansat pentru prima dată în 2018, DiscoverEU a devenit parte integrantă a programului Erasmus+ 2021-2027. De la lansare, peste 1,3 milioane de tineri au aplicat pentru cele 319.000 de permise de călătorie distribuite până acum. Programul se bucură de o popularitate crescândă, iar cei care au participat la inițiativă au împărtășit experiențe pozitive. 93% dintre aceștia au declarat că intenționează să folosească mai des trenul ca mijloc de transport în viitor, iar pentru mulți a fost prima dată când au călătorit fără însoțitori.

Pentru tineri, DiscoverEU nu este doar o oportunitate de a explora noi locuri, ci și o ocazie de a înțelege mai bine diversitatea culturală și istorică a Europei. În plus, mulți au declarat că experiența i-a ajutat să devină mai independenți și să își îmbunătățească abilitățile lingvistice. De asemenea, participanții sunt invitați să devină ambasadori ai inițiativei, promovând programul și împărtășind experiențele lor.

Pe lângă beneficiile de călătorie, DiscoverEU încurajează tinerii să interacționeze și să facă schimb de idei. Grupul oficial de Facebook #DiscoverEU, dedicat celor care au participat la inițiativă, numără deja peste 102.000 de membri activi, care împărtășesc experiențe, sfaturi și recomandări pentru viitoarele călătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel