Ținând cont de experiența anilor trecuți, când mulți cetățeni români au plecat pe filiere informale să lucreze sezonier în țări din spațiul UE, fără a se asigura că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiții decente de trai, și s-au trezit în situații de abuz, fără a ști pe cine să contacteze și fără a ști care le sunt drepturile, având în vedere și condițiile speciale create de apariția pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condițiilor de intrare în țările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat în luna martie campania „Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile” și a elaborat un Plan de acțiuni pentru informarea și protecția cetățenilor care migrează în scop lucrativ, se arată în comunicatul de presă.
Scopul campaniei, prevenirea exploatării lucrătorilor români sezonieri
Scopul campaniei este de prevenire a muncii fără forme legale și a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri, prin creșterea nivelului de informare înainte de a pleca la muncă în străinătate. MMPS apreciază că sunt esențiale măsurile de prevenire a unor situații neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piața muncii din statele membre.
Diseminarea informațiilor de bază către lucrătorii sezonieri, cum ar fi condițiile de intrare în țara de destinație și condițiile de muncă, mai ales cele specifice desfășurării activității în condiții COVID 19, ori instituțiile care pot sprijini lucrătorii care întâmpină probleme pe teritoriul altei țări, a devenit cu atât mai necesară în contextul pandemiei Covid-19, care a ridicat noi probleme pentru lucrătorii sezonieri.
Unde pot găsi românii informații despre munca în străinătate
Materialele informative au fost publicate atât pe site-ul MMPS, cât și pe site-ul Inspecției Muncii, transmit reprezentanții ministerului.
Potrivit Ministerului Muncii, au fost elaborate pliante cu informațiile de bază (condițiile de muncă, contractul de muncă, rolul agențiilor de plasare, date de contact ale misiunilor consulare ale României din fiecare stat etc.), care au fost distribuite cu sprijinul Ministerului Transporturilor în punctele de plecare ale lucrătorilor, la sediile unităților/subunităților MAI (în baza protocoalelor de colaborare), respectiv la inspectoratele teritoriale de muncă și agențiile județene de ocupare a forței de muncă. Totodată, a fost realizat un spot video, difuzat gratuit, deocamdată doar de TVR.
Campania derulată de MMPS vizează informarea lucrătorilor sezonieri care anual pleacă să muncească în străinătate, în vederea diminuării riscurilor și vulnerabilităților cu care mulți dintre ei s-au confruntat în trecut, în special din cauza muncii fără forme legale și a lipsei de informații privind legislația specifică a țărilor în care merg.
Pentru buna desfășurare a campaniei, MMPS a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Transporturilor și cu Ministerul Afacerilor Interne.
„Menționăm că în data de 15 iunie 2021, și Autoritatea Europeană a Muncii a lansat campania #Rights4AllSeasons, care are ca scop informarea lucrătorilor sezonieri cu privire la drepturile lor, susținerea angajatorilor și asigurarea de condiții de muncă echitabile în întreaga UE”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii, potrivit Digi24.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News