Ministerul rus de Externe consideră Transnistria ca fiind teritoriu al Rusiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul rus de Externe a emis, vineri, un comunicat oficial în care avertizează că un eventual atac împotriva Transnistriei ar echivala cu un atac împotriva Federației Ruse, transmite agenția rusă Interfax. 

„Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității lor (cetățenii și militarii ruși din Transnistria – n.red.) va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse”, potrivit comunicatului MAE rus, citat de Interfax.

Ministerul rus de Externe consideră Transnistria ca fiind teritoriu al Rusiei

 

„Legat de acumularea semnificativă de personal și echipament militar ucrainean în apropiere de granița dintre Ucraina și Trannistria, așa cum au fost constatate de Ministerul apărării din Federația rusă, desfăsurarea de artilerie pusă în poziție de tragere, ca și numărul crescut la un nivel fără precedent de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm SUA, NATO și pe acoliții lor ucraineni să nu întreprindă acțiuni aventuroase.  

Susținem cu putere soluționarea oricărui subiect prin mijloace politice și diplomatice.  În același timp, să nu aibă nimeni nicio îndoială că Armata Federației Ruse va răspunde la provocările regimului de la Kiev, dacă va avea loc orice fel de acțiune, și vom asigura protecția compatrioților noștri din Transnistria. Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”, se arată în comunicatul ministerului de Externe al Rusiei. 

Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarații comune: „Amenințările sunt deosebit de îngrijorătoare”

 

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face declarații comune, joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.

„România și Republica Moldova au relații cu totul speciale, cu fiecare zi tot mai solide. Parcurgem o perioadă de crize istorice, într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic. Cu un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina. Republica Moldova a fost afectată profund și direct de consecințele războiului. V-ați confruntat cu criză energetică, inflație galopantă, atacuri hibride agresive, număr mare de refugiați. În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern pentru continuarea reformelor pentru integrarea în UE.

Amenințările asupra ordinii contstituționale ale Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. România condamnă acțiunile ruse. Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc subminarea statului de drept în Republica Moldova. Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă față de dosarul transnistrean.

Încă de la declanșarea invaziei rusești, România a acționat hotărât în sprijinul Republicii Moldova, oferind combustibil, sprijin bugetar direct și energie electrică. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări tot mai complexe la adresa securității Republicii Moldova este necesar să fim tot mai uniți”, a spus Klaus Iohannis.

Continuarea, AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel