Ministerul Sănătăţii: Ordin privind criteriile de identificare a pacienţilor români cu COVID-19

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
bilant_covid_italia
bilant_covid_italia

Criteriile de identificare a pacienţilor COVID-19, dar şi cele de externare în cazul acestora au fost stabilite de Ministerul Sănătăţii printr-un ordin publicat joi în Monitorul Oficial.

Aceste criterii sunt prevăzute în planul privind modalitatea de aplicare de către unităţile sanitare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Identificarea pacienţilor COVID-19

 

La nivelul unităţilor sanitare diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei INSP, prin recoltarea exsudatului nazofaringian şi/sau orofaringian pentru detecţia, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare.

Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie a unui pacient diagnosticat şi considerat vindecat după trecerea prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu poate fi condiţionată de rezultatul unui test pentru noul coronavirus. În aşteptarea rezultatului, pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în zone-tampon ale unităţii sanitare, unde s-a ridicat suspiciunea de coronavirus şi au fost recoltate probele biologice (spital, secţie) sau în alte locaţii desemnate la nivel local, după caz.

Pacienţii cu suspiciune înaltă de COVID-19 formă severă, dar cu teste negative/ neconcludente sau rezultate indisponibile pot fi asimilaţi pacientului COVID-19 şi trimişi spitalelor, cu menţinerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului. În perioada în care se aşteaptă confirmarea COVID-19, pacienţii vor fi izolaţi în cameră individuală, cu grup sanitar propriu, în condiţii de precauţii pentru infecţii cu transmitere prin secreţii respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli - IOT, bronhoscopie, gastroscopie, manevre de resuscitare) şi vor primi toată asistenţa medicală pentru a nu li se agrava starea clinică.

Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, în funcţie de caz, pacienţii simptomatici vor fi orientaţi către unităţile medicale non-COVID pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepţie, pacienţii simptomatici cu imagine radiologică/CT sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare, vor primi toată asistenţa medicală necesară şi vor efectua al doilea test la interval de 48 de ore de la primul. Pacienţii cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian şi/sau orofaringian în condiţii de spitalizare de zi sau în alte locaţii (centre de dializă, domiciliu, cămin bătrâni) vor sta izolaţi la domiciliu de restul membrilor familiei şi vor respecta regulile igienice şi îndrumările primite de la personalul DSP până la primirea rezultatelor.

 

Criterii de externare pentru pacienţii cu COVID-19



* Pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc se vor transfera şi interna în unităţile de izolare şi tratament. Pacienţii asimptomatici pot fi externaţi după 48 de ore de la internare. Ei pot fi externaţi după o evaluare clinică şi paraclinică, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu forma asimptomatică de COVID nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul iniţial. Aceştia pot desfăşura activităţi curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtării măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină. În cazul celor care nu au medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de DSP.

* Pacienţii asimptomatici cu factor de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza a 2-a sau suport. Aceştia pot fi externaţi după minimum 10 zile de la internare, cu lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei pentru cel puţin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua a 8-a de la internare.

* Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale de faza 1 sau a 2-a care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza 1 sau 2 nu au ATI. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 de ore şi ameliorarea simptomatologiei.

Testarea de control se va efectua după îndeplinirea acestor criterii. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu sau la o altă locaţie, pentru o perioadă stabilită de medicul curant.  Pacienţii care prezintă dispnee după externare trebuie monitorizaţi în continuare în servicii de pneumologie, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, CT, test de mers, se mai arată în ordin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel