Conform sursei citate, evaluarea a fost realizată în cadrul parteneriatul dintre Comisia Europeană pentru Turism (CET) şi TCI Research, pe baza recenziilor (rating & review) formulate de vizitatori, inventariate din mai mult de 25 de surse, printre care menţionăm TripAdvisor, Google Reviews, Facebook, Expedia şi Booking. Concret, au fost vizate cele mai populare 200 de hoteluri şi atracţii de turistice din fiecare ţară membră CET, dar şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Suedia.
Primele trei poziţii au fost ocupate de Muntenegru, Polonia şi Italia. După România, în clasament urmează Grecia, Serbia, Republica Cehă, Croaţia, Spania şi Slovacia.
România este membră CET alături de alte 34 organizaţii de turism din Europa. Parteneriatul încheiat cu TCI Research are scopul de a monitoriza Pulsul Europei, prin platforma TRAVELSAT Pulse.
Vezi si:
Peste 5.5 milioane de turiști străini au intrat în țară în prima jumătate a anului
Numărul de sosiri ale vizitatorilor străini înregistraţi la punctele de control de la frontierele României a fost, în primul semestru din 2022, de 5,514 milioane.
Cifra arată o creştere cu 133% faţă de cel înregistrat în perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Sosirile vizitatorilor străini provin în majoritate din ţări situate în Europa (94,5%), ponderea cea mai mare aparţinând vizitatorilor din Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria. De altfel, primele 6 locuri, după ponderea în numărul total de sosiri, aparţin unor ţări situate în Europa: Ucraina (27,1%), Republica Moldova (18,6%), Bulgaria (13,7%), Ungaria (7,2%), Turcia (6,2%) şi Serbia (3,1%).
În primele şase luni din 2022, s-au înregistrat 1.976.600 sosiri din ţările Uniunii Europene (35,8% din total sosiri), în creştere cu 64% faţă de semestrul I 2021.
Comparativ cu semestrul I 2021, s-au înregistrat creşteri ale numărului de sosiri din Australia, Oceania şi alte teritorii (+814,5%), America (+352,8%), Asia (+258%), Africa (+192,6%) şi Europa (+127,8%).
Cei mai mulți au venit cu avionul pe Otopeni
Punctele de control la trecerea frontierei României unde s-au înregistrat cele mai multe sosiri au fost Otopeni (657.400 sosiri), Giurgiu (526.900 sosiri), Siret (490.600 sosiri) şi Albiţa (486.300 sosiri).
Transportul rutier a fost cel mai utilizat de vizitatorii străini pentru a călători în România şi este în continuare preferat de românii care pleacă în străinătate.
Comparativ cu semestrul I 2021, în ceea ce priveşte sosirile vizitatorilor străini în România, s-au înregistrat creşteri la utilizarea mijloacelor de transport feroviar (+298,9%), mijloacelor de transport aerian (+292,7%), mijloacelor de transport naval (+152,3%) şi mijloacelor de transport rutier (+110,3%).
La începutul verii și în august, aflux de turiști români cu vouchere de vacanță
Bugetarii care primesc vouchere de vacanță călătoresc la începutul verii și în ultima lună de vară, intern, pentru a-și valorifica tichetele.
Acordarea voucherelor de vacanţă a dus la o creştere uriaşă a rezervărilor în România, în luna iunie numărul rezervărilor crescând cu 140% în comparaţie cu anul trecut, potrivit unor cifre analizate de o firmă de turism.
Acordarea voucherelor de vacanţă pentru 2022 la început de sezon estival şi expirarea tichetelor neutilizate din anii trecuţi (din 2019 şi 2020) la finalul lunii iunie au dus la o creştere accentuată a rezervărilor. Aşa cum era de aşteptat, aceste stimulente financiare au fost extrem de bine primite atât de turiştii care au putut astfel să beneficieze de preţuri accesibile la cazare, cât şi de operatorii din turism, care au observat o creştere a rezervărilor în România încă de când au fost acordate primele vouchere.
În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că, în iunie, ultima lună în care mai puteau folosite tichetele din anii trecuţi, rezervările pur şi simplu au explodat, după cum o demonstrează şi ultimul raport furnizat de o platformă hotelieră.
"În decembrie 2021, Guvernul României a luat o decizie foarte inspirată pentru turismul naţional - aceea de a prelungi perioada de valabilitate a voucherelor din 2019 şi 2020 până în luna iunie a acestui an, astfel încât mai mulţi români să profite de ele pentru vacanţe în ţară, o măsură menită să ofere un sprijin important turismului intern. Şi exact aşa s-a întâmplat, dovadă fiind cifrele recente, care au crescut semnificativ. De exemplu, numărul rezervărilor în iunie a crescut cu 140% în comparaţie cu anul trecut, iar asta se datorează faptului că a fost ultima lună în care au putut fi utilizate voucherele din anii trecuţi. Turiştii nu au dorit să le piardă, aşa că au rezervat rapid un sejur pe baza lor", a explicat Timea Imecs-Ambrus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News