Miniştri belgieni cu atribuţii în domeniul sănătăţii au evocat liniile de dezvoltare ale relaţiei bilaterale cu România, cu ocazia simpozionului privind "cooperarea în domeniul oncologiei - o perspectivă româno-belgiană", organizat miercuri şi joi la Bruxelles, de Ambasada României în Regatul Belgiei împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Reţeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului.
Ministrul sănătăţii în Federaţia Wallonie-Bruxelles, Valerie Glatigny, a apreciat contribuţia semnificativă a domeniului universitar şi a comunităţii medicale româneşti din Belgia la îmbogăţirea şi consolidarea relaţiilor bilaterale, amintind şi impactul pozitiv al schimburilor în creştere de studenţi. Aceste categorii de specialişti şi viitori experţi constituie ambasadori ai cooperării ştiinţifice dintre România şi Belgia, informează Ambasada României într-un comunicat de presă.
Proiecte comune de cercetare România-Belgia
Ministrul Glatigny a încurajat apelul la susţinerea din partea mecanismelor de finanţare valone şi belgiene a unor proiecte de comune de cercetare care ar putea fi convenite între experţii români şi belgieni, în urma acestui seminar.
În paralel, viceprim-ministrul Guvernului Flandrei Hilde Crevits, ministru flamand pentru sănătatea publică, a evocat tradiţia de cooperare dintre România şi Flandra, în domeniul sănătăţii, dând ca exemplu Centrul medical-social creat în comuna Slatina-Timiş, din judeţul Caraş-Severin, în urma înfrăţirii sale cu oraşul belgian Geel şi a implicării mediului asociativ, considerând că acestea pot fi multiplicate. Oficialul belgian apreciază că poate fi creat un mecanism bilateral pentru favorizarea schimbului de informaţii utile în ceea ce priveşte medicina preventivă.
Hilde Crevits a salutat interesul părţii române faţă de experienţa şi programele flamande în domeniul screening-ului oncologic extins, la scara întregii populaţii, la nivel cervical, sân şi colon. Aceste aspecte sunt privite cu o responsabilitate aparte de către autorităţile flamande care sunt preocupate în special de două direcţii de acţiune: informarea mai bună a populaţiei cu privire la programele de detectare timpurie a cancerelor; asigurarea unor măsuri eficiente de follow-up după detectarea unor situaţii anormale. Hilde Crevits a manifestat interes pentru a promova programe bilaterale cu România, precum şi la nivel european, în domeniul prevenţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News