Ministrul pentru imigrație, Kevin Foster, a declarat ziarului italian La Repubblica, într-un interviu publicat sâmbătă, că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul și care rămân în țară vor fi în Marea Britanie ilegal”.
El a adăugat: „Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar” și, dacă nu, oficialii din domeniul imigrației „vor încerca să le impună plecarea”.
Marea Britanie a acordat în jur a 5,4 milioane de cetățeni ai UE dreptul de a rămâne în țară.
„Începând cu 31 august 2021, există aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat”, a spus Foster. „Cei care au motive întemeiate să depășească termenul limită (n.r. - pentru a solicita să rămână în Marea Britanie) încă pot aplica”, a adăugat ministrul. „Avem măsuri de protecție încorporate pentru a-i proteja pe cei care nu au depus încă solicitarea, dar care ar putea fi în continuare eligibili, ceea ce înseamnă că toată lumea va putea obține statutul pe care îl merită”.
Foster a negat că există o legătură între criză și imigrație
Cu toate acestea, Marea Britanie s-a străduit să umple golurile de pe piața muncii, în special în sectorul camioanelor și alimentelor, ceea ce a dus la lipsuri de alimente pe rafturile supermarketurilor, potrivit Federației pentru Alimente și Băuturi. Sâmbătă, guvernul britanic a confirmat că are în vedere reguli mai slabe de viză pentru soferii de camion, potrivit Financial Times.
Foster a negat că există o legătură între criză și imigrație. „Nu acceptăm că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a crizei de forță de muncă în Marea Britanie, nu în ultimul rând pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum ospitalitatea și conducerea camioanelor”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News