Deși ONU anunță că eforturile de a elibera milioane de tone de cereale ucrainene blocate de Rusia vor avea succes și că acest demers a înregistrat unele progrese, oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici, potrivit Politico.
Cem Özdemir, ministrul german al Agriculturii, a declarat, luni, că a crede în asigurările președintelui rus Vladimir Putin este ca și cum ai crede în "Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște".
A avea încredere în Putin că va elibera Marea Neagră este ca și cum ai crede în Moș Crăciun
"Nu cred că se vor întâmpla prea multe pentru că se bazează pe cuvântul lui Putin care nu valorează nici cât hârtia pe care este scris", a declarat Özdemir la Bruxelles, la sosirea sa pentru o reuniune a miniștrilor Agriculturii din UE, citat de Politico.eu.
"Dacă încă mai aveți încredere în cuvântul lui Putin, puteți la fel de bine să credeți în Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște. Este la fel de serios și la fel de bazat pe fapte", a adăugat el.
Negociatorii din Turcia și ONU au anunțat săptămâna trecută, la Istanbul, un "acord de bază, tehnic" între părțile aflate în conflict, care ar permite ca milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina să fie exportate prin Marea Neagră către țările dependente de importuri. Însă, Özdemir este sceptic în privința acestui "acord de bază". În prezent, zeci țări se confruntă cu o criză alimentară, deoarece depind în mare măsură de importurile de cereale din Ucraina.
"Sunt încă destul de rezervată în ceea ce privește așteptările. Motivul pentru care nu sunt atât de optimistă cu privire la rezultat este din cauza a doi factori principali: Nu am încredere deloc în Rusia... și există câteva probleme tehnice dificile", a declarat pentru Politico, Olga Trofimtseva, ambasador general la Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că portul Odesa "trebuie să fie securizat, astfel încât rușii să nu îl atace din nou".
"O chestiune de viață și de moarte"
De asemenea, Özdemir a solicitat Comisiei Europene să joace un rol mai activ în creșterea exporturilor ucrainene pe cale rutieră și feroviară peste granițele UE - chiar dacă există un consens larg că rutele terestre nu pot transfera aceleași cantități de cereale ca navele de pe Marea Neagră.
"Țările vecine și statele membre individuale nu pot face acest lucru pe cont propriu. Este nevoie de conducerea Comisiei", a spus el, solicitând Bruxelles-ului să se ocupe de crearea unei "rute alternative permanente" pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.
Adresându-se reporterilor mai devreme în cursul zilei, șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a recunoscut că rutele de export pe uscat "nu sunt suficiente".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News