Rafila a explicat că România va colabora cu Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă și Societatea Mondială de Anestezie și Terapie Intensivă pentru a realiza acest audit.
„În ceea ce privește credibilitatea serviciilor oferite de Spitalul Sfântul Pantelimon, am decis și am făcut deja primele demersuri pentru a contacta Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și Societatea Mondială de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru a realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat acolo la Spitalul Pantelimon. ”, a declarat ministrul conform Digi24.
El a subliniat că acest demers are scopul de a restabili încrederea publicului în sistemul medical românesc.
„Mesajul pe care dorim să îl transmitem opiniei publice este cel care trebuie să redea încrederea în profesioniștii din sistemul de sănătate și să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialități medicale, între mass-media și unii dintre reprezentanții corpului medical”, a adăugat Rafila.
„Nu este vorba de demisia mea”
Întrebat insistent de jurnaliști despre posibilitatea demisiei sale, ministrul a fost ferm: „Eu nu am o problemă, nu este vorba de demisia mea. Eu sunt în primul rând medic și apoi sunt ministrul Sănătății. Am o responsabilitate în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate, iar tot ceea ce facem noi și am făcut în acești 2 ani și jumătate a început cu investițiile, continuând cu reforma în domeniul resurselor umane sau a management-ului sanitar, toate aceste lucruri au fost făcute pentru a da credibilitate sistemului de sănătate. Acest lucru este cel care mă preocupă. Eu nu am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătății, vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru că oamenii să aibă încredere în sistemul nostru de sănătate din România.”
Declarațiile lui Rafila vin în contextul unor acuzații grave aduse de deputatul Emanuel Ungureanu, care l-a acuzat pe ministru de mușamalizarea deceselor de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Ungureanu a depus o plângere penală atât la Parchetul General, cât și la DNA, solicitând investigarea modului în care au fost gestionate aceste cazuri.
Pe de altă parte, Colegiul Medicilor din România a emis un comunicat în care a afirmat că drepturile medicilor implicați în acest scandal au fost încălcate „în mod grav” de către Consiliul Superior de Medicină Legală. Potrivit comunicatului, medicii acuzați nu au beneficiat de un proces echitabil, iar acest lucru adâncește criza de încredere în sistemul de justiție.
Maria Miron și Mirela Păiuș sunt acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient
Între timp, una dintre cele două doctorițe arestate preventiv pentru omor calificat în cadrul dosarului privind decesele suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a fost adusă de procurori să asiste la o percheziție informatică. Maria Miron și colega sa, Mirela Păiuș, se află în arest preventiv din 8 august, fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient prin scăderea intenționată a dozei de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale.
În referatul de arestare preventivă, anchetatorii au descoperit la domiciliul doctoriței Miron un prospect al substanței noradrenalină, precum și înscrisuri olografe în care sunt menționați pacienții decedați în perioada respectivă, asistenții care au lucrat pe secția ATI, și alte detalii ce ridică semne de întrebare.
În acest context tensionat, Alexandru Rafila încearcă să reabiliteze imaginea sistemului de sănătate prin acest audit internațional, sperând să clarifice adevărul și să restabilească încrederea publicului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News