Publicitate
'Zona extinsă a Mării Negre a devenit, prin conflictele îngheţate din zonă, a devenit o zonă de instabilitate şi securitate. (...) Nu era uşor să impui această problematică în zona relaţiilor internaţionale. Eu, care sunt de câteva luni ministru al Apărării, am avut o primă experienţă, la începutul mandatului meu, destul de greu de explicat, când discutam despre Busola Strategică sau despre cum vom reuşi să aducem Busola Strategică, pentru a o armoniza în conceptul strategic NATO care urma la summitul NATO de la Madrid. Nu era uşor să argumentăm că Marea Neagră este un loc periculos şi că îşi are locul în harta îngrijorărilor şi harta ameninţărilor pentru NATO', a spus ministrul Apărării.
El a adăugat că 'ţările europene, mai ales, nu înţelegeau asta'. 'Ni se spunea (...), îmi aduc aminte cum un înalt oficial european, între discursul lui Bogdan (Aurescu - n.r.) şi discursul meu, s-a intersectat şi ne-a spus că nu este foarte simplu să ameninţăm noi 'conceptul strategic al NATO sau Busola Strategică, toate interesele ţărilor. Într-adevăr, Marea Neagră ne preocupă pe noi, dar nu poate fi neapărat o preocupare pentru întreaga Europă sau pentru NATO chiar'', şi-a amintit ministrul, potrivit Agerpres.
Vezi și:
Rusia, amenințare pentru Europa: România, vizată în mod special de declarații
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a afirmat, la un briefing de presă, că „radiația n-are nevoie de o viză”, referindu-se la situația de la centrala nucleară Zaporojie și la faptul că Uniunea Europeană suspendă relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maira Zaharova, a afirmat că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă – dacă să emită sau nu vize rușilor. (...) Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea, potrivit transcriptului oficial al declarațiilor.
„Regimurile liberale europene au luat multe decizii autodistructive și sinucigașe. Poate asta este doar o altă monedă în pușculiță”, a adăugat aceasta.
Maria Zaharova a lansat un atac dur și la adresa României, acuzând Bucureștiul că furnizează echipamente militare Ucrainei sub pretextul oferirii de asistență umanitară și a cerut guvernului de la București să facă publică situația.
Rusia, amenințare pentru Europa: "Radiația nu are pașaport, nu are nevoie de o viză să treacă granițele”
„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova, potrivit transcriptului publicat pe pagina web a MAE rus.
"Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin 'umanitar' pentru Ucraina", a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova, adăugând că o agenţie de presă română, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News