„În politica externă plecăm de la un principiu fundamental: apărăm interesele României şi ale cetăţenilor români. Politica externă a României, evident, urmează liniile trasate de preşedintele României la începutul anului, dar şi de programul de guvernare. Ele pleacă de la trei principii fundamentale, de la cei trei piloni esenţiali ai politicii externe a României: consolidarea rolului nostru în Uniunea Europeană, rolului României şi poziţiei României în Uniunea Europeană, consolidarea rolului şi poziţiei României în cadrul NATO şi relaţia transatlantică. (...) Nu aş vrea să nu subliniez importanţa pe care noi o acordăm, Ministerul de Externe, Guvernul României, o acordă românilor de pretutindeni şi de aceea ne-am propus să continuăm sprijinul şi să modernizăm reţeaua consulară. Şi pentru mine este o prioritate a mandatului meu pentru a răspunde diverselor solicitări ale comunităţilor de români de pretutindeni“, a afirmat noul ministru de Externe în emisiunea "Oameni care mişcă România", moderată de Ruxandra Săraru la RRA, citează Rador.
România se bucură de sprijinul Spaniei pentru aderarea la Schengen
În ceea ce privește aderarea României în spațiul Schengen, ministrul de resort a subliniat că România se bucură de susținerea Spaniei, cea care deține preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
„Una din priorităţile preşedinţiei spaniole a Consiliul Uniunii Europene este şi aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Lucrăm împreună cu preşedinţia spaniolă, dar şi cu celelalte instituţii, Comisia Europeană, Parlamentul European, cu toate statele membre, să reuşim să ne atingem acest obiectiv de suflet, până la urmă şi important pentru toţi românii, pentru toţi cetăţenii români. Şi este foarte important ca preşedinţia spaniolă - şi aşa cum a declarat nu numai ambasadorul Spaniei aici, la Bucureşti, dar şi premierul spaniol, ministrul de externe - au pus acest obiectiv al nostru printre priorităţi şi sunt convinsă că vom lucra cu toată deschiderea pentru a ajunge la consens, la unanimitate, pentru a putea avansa în acest dosar“, a explicat Luminița Odobescu.
Întrebată ce noi formule de sprijin are pregătite Ministerul de Externe pentru românii de pretutindeni, nou ministru de Externe a afirmat că digitalizarea, dar și extinderea rețelei consulare continuă să fie pe lisa de priorități.
Luminița Odobescu: Extindem reţelele consulare
„Avem un plan de acţiune pentru extinderea şi modernizarea reţelei consulare. Sunt în dialog acum cu colegii mei ambasadori din toate spaţiile, nu numai europene, ca să vedem exact şi avem un plan de acţiune pentru a moderniza şi pentru a extinde reţelele consulare, nu numai în spaţiile cu comunităţi importante de români, dar şi în spaţiile unde avem comunităţi. Şi ca pentru a putea, până la urmă, răspunde solicitărilor acestea, obiectivul nostru este de a oferi servicii consulare de calitate şi rapide.
De asemenea, lucrăm pentru a continua procesul de digitalizare. Extrem de important, avem o platformă, e-cons, lucrăm împreună cu colegii noştri de la Ministerul de Interne, de la Evidenţa Persoanelor şi de la Direcţia Generală a Paşapoartelor pentru a integra toate aceste servicii. Da, deci pentru a le integra şi pentru a răspunde cât mai rapid solicitărilor cetăţenilor noştri. Evident, continuă procesul de perfecţionare a colegilor mei din serviciul consular, de debirocratizare şi în egală măsură am discutat să ne uităm un pic şi la legislaţia existentă, să vedem dacă este posibil să mai simplificăm din anumite prevederi, practic, împreună cu celelalte instituţii, ministere, cum este Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, să ne uităm, să vedem dacă putem să facem şi îmbunătăţiri din punct de vedere al legislaţiei. Cum am spus, obiectivul nostru este să continuăm procesul de reformă. (...) Lucrăm ca să îmbunătăţim echipamentele, sistemul de IT, deci este un şantier în lucru“, a mai spus ministrul de Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News