Publicitate
"Există o probabilitate foarte mică să se declanşeze un război nuclear. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii tot timpul pregătit, pentru că există (...) o îngrijorare a europenilor (...) acest şantaj reciproc, care, să spunem, este cel nuclear, se poate face de către Rusia faţă de Europa, pentru că Europa nu are potenţialul pe care îl are Rusia. NATO, Statele Unite împreună sigur că au acest potenţial, încât descurajarea funcţionează, însă Europa nu are. Europa însă trebuie privită alături de NATO, pentru că este parte a NATO în cea mai mare parte a ţărilor ei şi funcţionează ca atare", a spus Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.
El a atras atenţia că în cazul pericolului nuclear centrele de decizie sunt separate. "În documentele NATO şi în documentele Rusiei sau ale fostului URSS şi în tratatele internaţionale există un punct care este foarte important, separarea centrelor de decizie în ceea ce priveşte pericolul nuclear, centrul politic, de centrul militar şi cele militare sunt fragmentate destul de mult. Adică, ar trebui ca în cazul Rusiei, să spunem, preşedintele Putin să dea acest semnal, îl preia premierul, premierul trebuie să contacteze, să dea mai departe pentru ministrul Apărării, ministrul Apărării la şeful Statului Major şi tot aşa. Mai sunt cam în jur de şapte elemente ale acestei fragmentări a deciziei. Se presupune că atunci când gândesc mai mulţi oameni, cu siguranţă că dispare emoţia şi se rupe undeva această verigă", a afirmat Dîncu.
El a menţionat că Ministerul Apărării Naţionale are procese de achiziţii pentru echipamente de detecţie şi supraveghere de tip CBRN şi reabilitare, pentru că există trei piloni în politica de apărare NATO în domeniul acesta, anume detectare, anihilare şi reconstrucţie, după un posibil incident de natură bacteriologică, chimică sau nucleară.
"Dacă s-ar întâmpla, există elemente de protecţie"
"Există în Armata Română unităţi specializate în domeniul acesta. Avem aplicaţii comune cu NATO. Există un audit care se face la nivel european, s-a făcut şi în anii trecuţi privind capacităţile de apărare. În strategia noastră comună cu Ministerul de Interne şi alte ministere care se ocupă de administraţie publică înseamnă gestiunea inclusiv a unor elemente de protecţie de factura, în fiecare oraş există adăposturi în zona aceasta, există o strategie de apărare civilă, s-au verificat în ultimul an toate aceste lucruri. Deci, ne bazăm pe faptul că în principal nu se întâmplă un asemenea incident, dar dacă s-ar întâmpla, există elemente de protecţie", a spus Vasile Dîncu.
Potrivit oficialului, Rusia nu a încercat până acum să provoace decât în limbaj. "În mass-media sunt specialişti, sunt scenarişti, există şi în presa foarte serioasă, să zicem aşa, occidentală, analişti care fac şi de dragul spectacolului, dar şi de dragul unor, să spunem, scenarii care să-şi folosească imaginaţia şi cunoştinţele, fac scenarii despre posibile încercări, de exemplu, ideea că s-ar putea să fie aruncată pentru impresionare o bombă, o încărcătură nucleară în Marea Neagră. Nu are niciun suport, pentru că acolo este şi Rusia şi se spune că Marea Neagră, Traian Băsescu a spus că este un lac rusesc. Sunt vecinii, cum sunt Turcia, România sau Bulgaria, care nu sunt duşmanii Rusiei în acest moment", a explicat Vasile Dîncu.
El a subliniat că în prezent nu există argumente raţionale pentru iminenţa unui război nuclear.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News