Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: Mi-am asumat introducerea şahului în şcoli

Elena Didila |
Data publicării:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a avut, joi, o întâlnire cu marele maestru Garry Kasparov, a declarat, într-o conferinţă de presă, că şi-a asumat introducerea şahului în şcolile din România ca materie opţională.

"Văzând nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru susţinerea şahului, mi-am asumat şi eu introducerea acestei discipline în şcoli. Mă impresionează atractivitatea foarte mare pe care şahul o are în rândul elevilor şi profesorilor, chiar şi în această epocă în care IT-ul a prins multă putere. Ministerul Educaţiei are de gând să susţină promovarea şahului în şcolile româneşti", a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Întrebat când va începe să fie predată în şcoli această nouă disciplină, Sorin Cîmpeanu a răspuns: "Există deja un număr important de profesori care au fost formaţi pentru a putea preda şahul. Este un curs de formare susţinut de Federaţia Română de Şah cu un număr de 100 de ore. Aceşti profesori sunt formaţi în mare parte, avem de asemenea în lucru şi planurile cadru, care vor fi valabile începând cu septembrie 2023. Şi vom căuta împreună cu experţii în ştiinţele educaţiei să găsim un loc cât mai potrivit acestei discipline pe care şi eu o doresc în şcolile româneşti".

 

„Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”. (Goethe)

Potrivit Clubului Internațional de Șah, acest sport al minții are următoarele beneficii:

Șahul este sportul minții, iar creierul este cea mai activa parte a corpului în timpul unui joc de șah. Studiile arată că practicarea șahului duce în timp la dezvoltarea inteligenței și creșterea IQ-ului


Șahul te învață să ai o gandire logică, să dezvolți strategii și să iți îmbunătățești memoria. Creierul funcționează ca un mușchi și are nevoie de exercițiu în mod constant pentru a-l menține sănătos.

Șahul ajuta la îmbunătățirea performanțelor școlare prin luarea deciziilor rapide și exacte sub presiunea unui timp limitat de gândire.


Șahul ajută la îmbunătățirea abilităților de citire, memorie, limbaj și abilități matematice. Studiile arată ca elevii care practică sahul au reușit să obțină rezultate mai bune la examenele școlare.

Șahul reprezintă cea mai bună modalitate de a exersa gândirea logică și critică. Pentru un copil, șahul înseamnă mai mult decât un joc,  înseamnă aranjarea ideilor, crearea unui plan, formarea gândirii argumentate și asumarea alegerilor.


Șahul demonstrează importanța elaborarii unui plan, a concentrării, și arată consecințele deciziilor luate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel