Ministrul Energiei pregătește, pentru la vară, legea pentru investiţiile în zona eoliană offshore, pe modelul polonez și britanic

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Virgil Popescu: Moţiunea USR - ghiveci românesc, condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică
Virgil Popescu: Moţiunea USR - ghiveci românesc, condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică

Potenţialul energetic în zona eoliană offshore este foarte mare şi este nevoie de o lege pentru a demara investiţiile, lege pe care vrem să o dăm în această vară, a declarat, marţi, la Parlament, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Lucrăm la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru a aproba investiţiile în zona eoliană offshore. Potenţialul este foarte mare de energie electrică. Este nevoie de o lege. Ne-am uitat pe modelul polonez, pe modelul din Marea Britanie. Vom face un model în aşa fel încât să putem da drumul la investiţii. Noi vrem să o dăm în această vară", a spus ministrul.

Legea pentru investiţiile în zona eoliană offshore, pe modelul polonez și britanic



Acest act normativ este necesar, a explicat el, pentru a şti cine dă autorizaţie de construcţie dacă instalaţiile au fundaţie pe mare, cum se iau avizele, dacă sunt flotante, cine dă autorizaţia, cum se scot perimetrele la licitaţie, cine are acces la ele, cine poate să facă primul proiect pilot, "lucruri care se vor pune în aşa fel încât să demarăm investiţiile", citează Agerpres.

Virgil Popescu a semnalat că există interes mare din partea investitorilor şi de aceea se va grăbi această lege.

Întrebat ce ţări mai au astfel de infrastructură, ministrul Energiei a precizat că, la nivelul Mării Negre, anul trecut le-a făcut propunerea colegilor bulgari, la Sofia, la Iniţiativa celor Trei Mări.

Ministrul Energiei pregătește, pentru la vară, legea pentru investiţiile în zona eoliană offshore



"Am semnat la Sofia acum o declaraţie comună pentru energie regenerabilă, inclusiv în Marea Neagră, să facem un proiect comun. Am discutat la nivelul Comisiei Europene acest lucru şi un proiect de acest gen între România şi Bulgaria ar putea fi finanţat prin proiecte de interes comun pe lista a şasea de către Comisie", a punctat Popescu.

Turbinele eoliene din România produc electricitate cât trei reactoare de dimensiunea celor de la Cernavodă, luni după-amiaza, ţara noastră fiind exportator de electricitate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres.

Pe primul loc în topul surselor se află hidrocentralele, care asigură 25,8% din totalul energiei produse, cu 2.270 MW.

Energia eoliană


Energia eoliană este pe locul al doilea, cu 2.096 MW, echivalentul a trei reactoare nucleare de tipul celor de la Cernavodă, care au o putere instalată de 700 de MW.

Urmează hidrocarburile - 1.829 MW, energia nucleară - 1.345 MW, cărbunele - 1.152 MW, biomasa - 69 MW şi energia fotovoltaică - 15 MW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel