„Automat măsurile acestea se vor regăsi în bugetul pe anul viitor (...) După cum ştiţi, fiecare lege bugetară este precedată de câteva elemente de decizie, respectiv o ordonanţă care conţine măsurile de politică fiscal-bugetare care se aplică pentru anul viitor, renumita ordonanţă trenuleţ, cum i se zice în termeni mai populari. (...) Deci, toate aceste elemente şi măsuri, inclusiv de natură socială, dar şi de echilibru pe partea economică şi pe parte de investiţiile vom vedea în etapele premergătoare apariţiei sau punerii în dezbatere publică a Legii bugetului.
Vezi și: BNR scumpește banii: Dobânda de referință ar putea fi majorată, românii vor plăti rate mai mari
Ministrul Finanțelor, ultimele informații despre majorarea salariului minim brut și a pensiilor
"Ordonanța care modifică Codul Fiscal este în dezbatere la Senat. Înțeleg că senatori PNL și PSD au depus un amendament. Acolo sunt și pozițiile asociațiilor orașelor. Parlamentul va trece la dezbatere și avizare amendament. Amendamentul are în vedere o actualizare a grilei de raportare a impozitelor cu inflația.
Nu e necesar să crească impozitele. Autoritățile locale au o marjă de stabilire între 0,8 și 2%. Pot crește impozitele pentru că este vorba de veniturile autorităților locale. Eventuale creșteri de impozite nu vor fi pentru persoanele cu venituri mici“, a afirmat Câciu.
Despre creșterea pensiilor Adrian Câciu a precizat: "trebuie să avem prognoza de toamnă pe creștere economică, ca să nu deterioram deficitul la fondul de pensii."
Te-ar putea interesa și: Câți bani au trimis românii din diaspora acasă în 2021: „Probabil că suma reală e de trei ori mai mare...“
„Veniturile din contribuţii vor creşte, anul viitor, aşteptăm să vedem şi decizia pe salariul minim, dar şi elementele de prognoză cu care vine comisia, cele de prognoză care înseamnă numărul mediu de salariaţi, valoarea salariului mediu brut, salariul mediu net, dar trebuie să fim destul de prudenţi pentru că nu suntem într-o perioadă, deşi pare, de expansiune economică. Suntem într-o perioadă în care au fost factori de potenţial care s-au manifestat foarte bine pe primul semestru, factori care se atenuează şi, nu numai în România şi mai ales în Europa“.
Creșterea de 200 de lei rămâne neimpozabilă
Ministrul de Finanțe a vorbit și despre majorarea salariului minim brut.
"Susțin că cei 200 de lei din creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei (de la 2.550 de lei brut acum) va rămâne neimpozabilă", spune acesta
„A fost şi este şi va rămâne un argument şi în discuţia şi negocierea cu partenerii sociali. Partea de 200 sute de lei va fi neimpozitată sub orice formă, adică şi contribuţii şi impozit pe venit şi, evident, aportul antreprenorilor în diferenţa până la 3.000 de lei“, spune Ministrul Finanțelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News