Ministrul francez al mediului îndeamnă la restricții pentru a evita o criză a apei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ministrul francez al mediului îndeamnă la restricții pentru a evita o criză a apei / Foto: Unsplash
Ministrul francez al mediului îndeamnă la restricții pentru a evita o criză a apei / Foto: Unsplash

Cei 100 de prefecți de departamente din Franța nu ar trebui să ezite să promulge rapid decrete de restricționare a utilizării apei la nivel local, având în vedere nivelul alarmant de scăzut al apelor subterane, a declarat luni ministrul francez al mediului, Christophe Béchu.

"Tragem un semnal de alarmă având în vedere situația în care ne aflăm acum, în timp ce ne apropiem de sfârșitul perioadei de reîncărcare a pânzei freatice (subterane), care este de obicei perioada de reîncărcare", a declarat Béchu.

Anunțul a fost făcut după ce Béchu s-a întâlnit virtual cu prefecții pentru a obține o imagine de ansamblu asupra situației generale a apei din țară, în condițiile în care țara trece prin cea mai secetoasă iarnă din 1959 încoace.

 

Franța, măsuri de evitare a secetei

 

Deoarece se așteaptă să plouă de acum până la 15 martie, ministerul va verifica cu prefecții după această dată pentru a vedea cum evoluează situația.

"Ne punem adevărate speranțe în zilele următoare, când sunt prognozate ploi în cea mai mare parte a Franței, dar nu peste tot, și avem îngrijorări serioase pentru bazinul mediteranean și pentru coridorul Rhone", a declarat Béchu.

Departamentele Pyrenees Orientales, Bouches-du-Rhone, Var și Ain din sudul și estul țării au în prezent alerte de secetă de culoare galbenă sau portocalie activate, chiar sub nivelul roșu de criză, potrivit site-ului guvernamental Propluvia.

Alte două departamente - Yvelines, la vest de Paris, și Savoia, în est - au activat "vigilența" de nivel scăzut de prealertă.

Bechu a declarat că numărul departamentelor cu un fel de alertă de secetă va ajunge la 12 înainte de sfârșitul acestei săptămâni.

 

Un plan național de gestionare a resurselor de apă urmează să fie publicat

 

Nivelurile scăzute ale apei din vara trecută au avut un impact asupra producției hidroelectrice și au forțat reducerea producției de energie la centralele nucleare din Franța, care folosesc apa râurilor pentru a răci reactoarele.

În mai multe părți ale Franței a existat, de asemenea, o întrerupere a apei potabile, lucru pe care Béchu a declarat că dorește să îl evite în acest an.

În acest scop, ministrul i-a îndemnat pe prefecți "să nu exagereze, ci să reacționeze mai repede", având în vedere că chiar și "o întârziere de câteva zile" între anunțul oficial al unei alerte de secetă și măsurile restrictive ar putea face diferența.

Un plan național de gestionare a resurselor de apă, așteptat inițial în ianuarie, urmează acum să fie publicat înainte de sfârșitul lunii martie, a precizat ministerul, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel