Ministrul grec de Externe a mulţumit României pentru sprijinul privind stingerea incendiilor din ţara sa

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Pompierii români sunt extrem de apreciați (Foto: IGSU România)
Pompierii români sunt extrem de apreciați (Foto: IGSU România)

Ministrul de Externe din Grecia a mulţumit României pentru sprijinul privind stingerea incendiilor din ţara sa.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, joi, o convorbire la telefon cu omologul elen, George Gerapetritis, context în care cel din urmă a transmis mulţumiri şi aprecierea pentru cooperarea în domeniul protecţiei civile, evidenţiind participarea solidă a României la operaţiunile de stingere a incendiilor din Grecia şi în acest an.

Potrivit unui comunicat MAE, Luminiţa Odobescu a punctat o serie de domenii în care potenţialul de cooperare poate fi consolidat, printre care producţia de energie din surse regenerabile sau dezvoltarea infrastructurii de transport, în contextul participării României şi Greciei în formate regionale trilaterale şi cvadrilaterale care vizează proiecte de interconectare strategică.

În cadrul convorbirii, cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb aprofundat de opinii în privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu.

Cei doi oficiali au reiterat hotărârea de a continua sprijinul politic şi practic pentru Ucraina şi Republica Moldova pe calea aderării la UE şi, de asemenea, pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest.

Pompieri români au intervenit din nou în Grecia. Au ajutat la stingerea unui incendiu lângă Atena

 

Pompierii români aflaţi în Grecia au acţionat recent pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi pădure în apropierea localităţii Varnava, situată în prefectura Attica.

"La acest eveniment intervin toate mijloacele tehnice alocate acestei misiuni: trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate, de 10.000 litri de apă, precum şi o cisternă de 30.000 litri", informează Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Misiunea este îngreunată de terenul accidentat, ceea ce face dificilă mobilitatea echipelor de pompieri. Temperaturile ridicate şi umiditatea scăzută favorizează extinderea acestor tipuri de incendii.

"Activarea şi operaţionalizarea modulului naţional specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei în locaţiile stabilite de partenerii eleni", arată sursa citată.

Potrivit Hărţii de Previziune a Riscului de Incendiu (civilprotection.gov.gr ), pentru duminică, riscul de foc este unul foarte ridicat - categoria de risc 4 în multe zone din Grecia, inclusiv în regiunea unde modulul naţional îşi desfăşoară activitatea.

Pompierii români sunt extrem de apreciați în Grecia

 

În vara anului 2023, pompierii români au jucat un rol esențial în combaterea incendiilor devastatoare din Grecia. În total, România a trimis 150 de pompieri și echipamente specializate în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în Evia sau Rodos, una dintre cele mai afectate zone. Misiunea lor principală a fost să limiteze extinderea focului către zonele locuite și să colaboreze cu echipele grecești și internaționale pentru a proteja comunitățile locale.

 

Această mobilizare a fost posibilă prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, care a permis o coordonare rapidă și eficientă a eforturilor internaționale de intervenție în caz de urgență.

Pompierii români au fost extrem de apreciați de greci, întrucât au contribuit semnificativ la stabilizarea situației, intervenind în zone critice și utilizând echipamente avansate, inclusiv mașini de stingere a incendiilor de pădure și cisterne de mare capacitate.

Pe parcursul intervențiilor din Grecia în 2023, pompierii români au avut de înfruntat condiții extrem de dificile, inclusiv temperaturi extrem de ridicate și terenuri accidentate. În ciuda acestor provocări, au reușit să împiedice extinderea incendiilor către zone locuite și să limiteze daunele asupra vegetației și proprietăților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel