Ministrul italian al Culturii demisionează în lacrimi, după scandalul privind o fostă amantă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ministrul italian al Culturii demisionează în lacrimi, după scandalul privind o fostă amantă / Foto: Facebook
Ministrul italian al Culturii demisionează în lacrimi, după scandalul privind o fostă amantă / Foto: Facebook

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, și-a prezentat demisia în urma unui scandal izbucnit în presa italiană și internațională, după ce a fost dezvăluit că i-a oferit o poziție de consultant fostei sale amante, Maria Rosaria Boccia. 

Într-un moment emoționant și de maximă audiență la televiziunea națională, Sangiuliano a recunoscut relația sa extraconjugală și a cerut iertare publică soției sale și premierului Giorgia Meloni.

În vârstă de 62 de ani, Sangiuliano, fost jurnalist, a devenit ținta unei controverse uriașe după ce Boccia, o autoproclamată antreprenoare de modă, a afirmat luna trecută că a fost numită „consilier al ministrului pentru evenimente majore”, conform unei relatări publicate de Reuters. La început, Ministerul Culturii a negat vehement această informație, însă Sangiuliano a recunoscut ulterior că a acceptat să o angajeze pe Boccia în calitate de consultant neplătit, înainte de a se răzgândi din cauza unui posibil conflict de interese.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Giorgia Meloni, Sangiuliano și-a anunțat demisia, susținând că nu a încălcat nicio regulă ministerială, dar că „este necesar pentru instituții și pentru mine să îmi dau demisia”. El a afirmat, de asemenea, că Meloni a refuzat inițial să accepte prima sa tentativă de demisie.

 

Confesiunea publică și scuzele emoționante

 

Miercuri seara, într-un interviu televizat transmis la o oră de vârf, Sangiuliano a făcut o confesiune surprinzătoare și a recunoscut că Boccia i-a fost amantă. Cu lacrimi în ochi, ministrul demisionar a cerut iertare soției sale și premierului Meloni, adăugând că a fost o greșeală personală pe care o regretă profund. Această mărturisire a stârnit o undă de șoc în mediul politic și în mass-media italiană, care a comparat cazul cu scandalurile din trecut, inclusiv celebrele petreceri „bunga bunga” organizate de fostul premier Silvio Berlusconi.

Pe rețelele sociale, Maria Rosaria Boccia și-a făcut cunoscută prezența prin postări și imagini în care apărea la diverse evenimente publice alături de Sangiuliano, arătând accesul său la birourile și documentele ministerului. Această expunere publică a adăugat combustibil focului scandalului, alimentând speculațiile și criticile.

 

Anchete și critici politice

 

Pe lângă criticile morale și mediatice, cazul a generat și reacții politice. Angelo Bonelli, liderul partidului de opoziție Europa Verde, a depus o plângere la poliție, cerând o anchetă privind posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice și divulgarea de informații confidențiale. Curtea de Conturi a Italiei analizează, de asemenea, situația, potrivit unor surse oficiale. Sangiuliano a reiterat că „niciun euro” din bani publici nu a fost cheltuit pentru Boccia și a promis să își clarifice poziția.

În scrisoarea sa de demisie, ministrul a evidențiat realizările sale, inclusiv eforturile sale de a combate clientelismul în distribuirea subvențiilor pentru cinematografie, insistând că „această muncă nu poate fi pătată și mai ales oprită de bârfe”.

 

Reacția premierului Giorgia Meloni

 

Premierul Giorgia Meloni a lăudat activitatea și integritatea lui Sangiuliano, descriindu-l drept „o persoană capabilă și un om onest”. În urma demisiei sale, Meloni l-a numit pe Alessandro Giuli, directorul muzeului de artă contemporană MAXXI din Roma și fost jurnalist, în funcția de ministru al Culturii. Această schimbare este prima în guvernul său de coaliție de dreapta, care se bucură de cote de popularitate ridicate și s-a dovedit stabil în ultimii doi ani, în ciuda opoziției divizate.

Deși Sangiuliano era considerat un aliat politic apropiat al premierului, el nu era membru al partidului Fratelli d'Italia. În ciuda gafelor publice ocazionale, cum ar fi declarația că va „încerca să citească” cărțile pe care ar fi trebuit să le evalueze în calitate de jurat, el și-a păstrat până acum o reputație relativ curată.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel