Ministrul UDMR al Mediului respinge legea care transformă arderile ilegale în infracțiuni. Octavian Berceanu: „Murim pe capete"

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Român din Anglia: "Merită să te întorci în România din doar două motive"
Român din Anglia: "Merită să te întorci în România din doar două motive"

Marți și miercuri 15-16 februarie, s-a înregistrat din nou un nivel extrem de ridicat de poluare a aerului în București. Acest lucru a fost semnalat atât de stațiile oficiale ale Ministerului Mediului, cât și de rețelele independente. Cu toate acestea, Tánczos Barna este acuzat de fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, că refuză propunerea de modificare a legii prin care arderile ilegale să devină INFRACȚIUNE și nu contravenție, așa cum este în prezent. 

În această dimineață, senzorii din rețelele de monitorizare a calității aerului au fost dați peste cap de cifrele de poluare indicate. Aceștia au înregistrat depășiri de până la 700% pentru PM 2,5 și circa 400% pentru PM10. Deocamdată, Ministerul Mediului nu a venit cu nicio explicație pentru această situație. 

Activistul de mediu Octavian Berceanu postează aproape zilnic imagini, pe pagina de Facebook, cu incendieri ilegale de autoturisme pentru obținerea cablurilor, în zone din Ilfov, activitate care ne otrăvește aerul. 

 

Ce spune Octavian Berceanu despre intențiile Ministerului Mediului

 

Maximele de poluare au fost înregistrate de rețeaua independentă airly.eu la senzorii din Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului. Și stațiile oficiale ale Ministerului Mediului au înregistrat depășiri, însă considerabil mai mici. 

„Tánczos Barna nu înțelege termenul de ”incendiere” a deșeurilor! E imaginea clară a vorbei românești ”Peștele de la cap se împute”, respectiv chiar ministrul tegiversează procesul de incriminare a infracțiunilor grave de mediu. Oare de ce? Acesta e răspunsul oficial al Ministerului Mediului (263852/06.01.2022 la adresa prin care Parlamentul cere un punct de vedere privind propunerea modificării OUG 195/2005 - protecția mediului) privind transformarea din contravenție a faptei de incendiere/ardere ilegala a deșeurilor.”, a explicat Octavian Berceanu.

 

2. Poluarea m... (273836803_469368857968814_3450706353420199783_n.jpg)

 

Anual mor între 24.000-29.000 de oameni în România din cauza poluării aerului

 

„În timp ce numărul deceselor având cauză poluarea aerului este extrem de mare, între 24.000-29.000 de oameni decedați anual în România, mai mult decât a ucis pandemia, Ministerul Mediului ține ușa larg deschisă pentru cei care fac afaceri cu deșeuri în mod ilegal, le îngroapă sau le incinerează. Pâcla care plutește de 20 de ore peste București a apărut aseară în urma arderii ilegale de deșeuri și alte componente cu grad mare de toxicitate, precum resturile interioare ale autoturismelor dezmembrate în marginea Bucureștiului.

Murim pe capete crezând prostește că Guvernul are cea mai mică intenție să ne ajute. Pentru ei important este ca Pharma să-și facă cifra de afaceri, recordul absolut din ultimii 100 de ani, pe sănătatea noastră.”, a scris activistul de mediu indignat pe pagina sa de Facebook, atașând mai multe poze care să-i susțină afirmațiile. 

În ultimii doi ani au avut loc, în repetate rânduri, depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend. Cu toate acestea, autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Tánczos Barna a mascat arderi necontrolate de deșeuri. Singurul care a vorbit deschis despre acest fenomen a fost fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis în septembrie de premierul Florin Cîțu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel