Totodată, el a dat detalii și despre proiectul privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depășesc indemnizația președintelui.
„Este o perioadă foarte grea și chiar și fără această perioadă am spus tot timpul că pensiile în România sunt mici, de aceea nu am înțeles niciodată de ce această încorsetare în PNNR, într-un procent anume din PIB. Cu siguranță că avem nevoie de această majorare, am avut o majorare la început de an, am avut aceste pachete sociale succesive și lucrăm acum să căutăm soluții pentru încă o majorare, poate în acest an, dar este o decizie extrem de serioasă. Nu aș vrea să dau o speranță seniorilor acestei țări, pe care ulterior să nu o putem îndeplini și să dezamăgim”, a afirma Budăi.
Ministrul Muncii face marele anunț: când vor fi majorate pensiile românilor
Totodată, întrebat cu cât ar putea crește impozitul veniturilor bugetarilor care depășesc indemnizația președintelui, ministrul a precizat: „Nu avem acum o creștere a impozitelor, totul a plecat în primă discuție de la o simulare și la asta se lucrează în acest moment (...) Mie îmi place când cei care acum sunt în opoziție au idei și când au fost la putere nu au făcut nimic.
Noi implementăm ceea ce am spus în programul de guvernare, pentru că avem nevoie de o susținere echilibrată categoriilor vulnerabile, dar și a mediului de afaceri, pentru că, în primul rând, trebuie să sprijinim mediul de afaceri într-o situație atât de grea precum cea de acum, să-și apere locurile de muncă, pentru că eu sunt adeptul ideii că cea mai bună protecție socială este un loc de muncă”, a mai afirmat ministrul Muncii, la Realitatea PLUS.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, precizări despre ajutorul financiar de 700 de lei
Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr.74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, precizează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, într-un comunicat postat miercuri pe pagina sa de Facebook.
Conform sursei citate, pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.
Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, realizate în luna aprilie 2022.
Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.
Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.
Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.
La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.
Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.
Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News