Ministrul Muncii, mișcare de ultimă oră în privința VENITURILOR românilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul Muncii a publicat pe site-ul său, în dezbatere publică, proiectul hotărârii de guvern care prevede creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie,

Ministerul Muncii a publicat pe site-ul său, în dezbatere publică, proiectul hotărârii de guvern care prevede creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, măsură anunţată încă de marţi de ministrul demis al Muncii, Marius Budăi. Ideea creșterii salariului minim a fost reluatăși de premierul demis, Viorica Dăcnilă, în vizitele sale electorale.

Potrivit proiectului de act normativ, salariul minim brut ar urma să crească de la 1 ianuarie cu 182 de lei, de la 2.080 lei, cât este în prezent, la 2.262 lei pentru angajaţii fără studii superioare, iar pentru cei cu stuidii superioare şi cel puţin un an de activitate în domeniul în care s-au specializat la 2.620 lei.

Citește și: Dăncilă, mutare de ULTIMĂ ORĂ: "Mai punem 100 de lei la SALARIU"

„(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.262 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră”, se arată în proiectul de act normativ.   

Opiniile pot fi trimise ministerului până la data de 3 decembrie, adică după ce va fi fost instalat noul guvern.   În sprijinul adoptării proiectului, iniţiatorii au invocat că este nevoie de astfel de măsuri pentru reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială; îmbunătăţirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, aşa cum este în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană; prevederile Programului de Guvernare 2018-2020 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară pentru perioada 2018-2020 - factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forţei de muncă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel