Ministrul Petre Daea, despre larva gândacului de bălegar declarată comestibilă: „Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în farfurie“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a comentat despre recenta decizie a Comisiei Europene care a introdus larva gândacului de bălegar pe lista alimentelor potrivite pentru utilizarea în bucătărie.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem (...). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit Agerpres.

Ministrul Petre Daea, despre larva gândacului de bălegar declarată comestibilă: „Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în farfurie“

 

Comisia Europeană a aprobat recent noul aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman, potrivit Rador, care citează 20 Minutos. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

EFSA a transmis în avizul său ştiinţific că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacţii la persoanele alergice la crustacee şi la acarieni şi nu ar trebui consumate de copii.

Ministrul Agriculturii a participat vineri la conferinţa Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027, eveniment susţinut la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din Bucureşti.

Petre Daea îi îndeamnă pe români să nu mănânce noile alimente aprobate în UE: „Lăsaţi greierii să cânte”

 

Reacția lui Daea referitoare la declararea drept comestibilă a unei insecte nu este singulară. Anul trecut, el a reacționat similar, când făina de greieri a fost acceptată drept aliment. El a afirmat atunci că greierii trebuie "lăsaţi să cânte" iar românii să mănânce hrana pe care o produc şi să nu-şi neglijeze patrimoniul gastronomic.

„Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (...) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”, a transmis Petre Daea.

Comisia Europeană a autorizat, în februarie 2022, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, fiind a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel