"Încercăm să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț... În funcție de evoluția pandemică, dar și de particularitățile noi Omicorn... Această boală are o transmisibilitate foarte mare”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au decis să modifice modul de organizare a cursurilor școlare în timpul valului Omicron al pandemiei. Astfel, toate unitățile școlare dintr-un județ vor fi închise dacă unitățile medicale județene vor avea ocupate paturile ATI în proporție de 75%.
Situația va fi prezentată pe site-urile DSP și ale inspectoratelor școlare. În fiecare zi de joi se va decide modul de organizare a cursurilor în săptămâna următoare.
„Suntem încă departe de acest scenariu... pe măsură ce un județ se va apropia de pragul de 75%, acest lucru va fi cunoscut prin informații publice”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit cifrelor comunicate de ministrul Sănătății, cel mai mare grad de ocupare a paturilor este în județul Suceava-34%. Pe locul următor este Cluj-28%, în timp ce București și Ilfov au fiecare 16%. Media națională este de 16%, a precizat Alexandru Rafila.
Cîmpeanu: Luni, toate școlile și grădinițele pot funcționa cu prezență fizică
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat vineri că, după modificarea strategiei de funcționare a școlilor, luni toate școlile și grădinițele din țară vor putea funcționa cu prezență fizică.
Sorin Cîmpeanu a anunțat că ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății pivind strategia de funcționare a școlilor a fost semnat și va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.
„Ne-am deculpat atât de la incidența infectărilor, cât și de la rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 15 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%”, a spus ministrul.
Conform acestuia, școlile vor funcționa în funcție de gradul de încărcare a mediului spitalicesc.
„Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dinre județele României în prezent, deci din perspectiva educației, toate școlile și toate grădinițele din țară vor putea să funcționeze cu prezemță fizică”, a mai spus Cîmpeanu.
Acesta a precizat că o schimbare importantă este cea care privește suspendarea cursurilor la nivelul unei clase.
„Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt 3 cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Suspendarea activităților fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii, iar suspendarea la nivelul întregii unități prrin decizie a CJSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News