Ministrul Spahn, apel către UE după ce Germania şi-a cumpărat singură vaccinuri: "E o chestiune de bun simţ"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn

Germania nu poate câştiga bătălia împotriva coronavirusului fără statele vecine din Uniunea Europeană şi fără eforturi transpartinice în interior, a declarat miercuri parlamentului de la Berlin ministrul sănătăţii, Jens Spahn, în cadrul argumentaţiei privind modul de desfăşurare a campaniei de vaccinare, transmite dpa.

"Nicio ţară, niciun stat, niciun guvern nu poate învinge acest virus singur; putem doar împreună", a susţinut Spahn într-un discurs în faţa deputaţilor, după ce mai multe partide au criticat gestionarea vaccinării. Ministrul a repetat că Germania a comandat suficiente doze de vaccin pentru întreaga populaţie de 83 de milioane, pe anul acesta, şi a explicat ritmul scăzut al administrării de până acum prin oferta redusă şi cererea foarte ridicată.

"Desigur că vor fi unele poticneli în cea mai mare campanie de vaccinare din istoria ţării", a recunoscut el.

Spahn a insistat că este important ca vaccinurile să fie comandate prin intermediul Comisiei Europene. Această abordare arată solidaritatea cu statele mai mici şi mai sărace din UE, dar are în acelaşi timp şi avantaje pentru economia germană, a arătat ministrul: "Este o chestiune de bun-simţ economic să vaccinăm Europa, nu fiecare naţiune".

 

"O chestiune de bun-simţ"



Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al ministerului sănătăţii a declarat că Germania a comandat doze suplimentare de vaccin şi prin contracte bilaterale cu producătorii. Pe lângă cele circa 60 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech asigurate în cadrul contractelor Uniunii Europene, Germania va primi încă 30 de milioane de doze conform unor contracte directe, a arătat sursa oficială respectivă.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a criticat miercuri astfel de înţelegeri bilaterale într-o videoconferinţă cu miniştrii sănătăţii din UE, însă nu a nominalizat pe nimeni. Ea a subliniat că statele membre ale Uniunii au convenit să nu demareze proceduri proprii de achiziţie a vaccinurilor. "Înţeleg presiunile interne şi îngrijorările cetăţenilor dumneavoastră. Dar suntem mai puternici împreună şi obţinem rezultate mai bune pentru cetăţenii noştri împreună", a spus ea.

În Germania au primit până acum prima doză de vaccin 758.093 de persoane, adică 0,91% din rezidenţi, conform ultimelor date comunicate miercuri de Institutul Robert Koch. Până acum, campania s-a concentrat asupra membrilor celor mai vulnerabili ai societăţii - bătrânii şi îngrijitorii acestora. Au fost utilizate până acum vaccinurile Pfizer şi Moderna, ambele necesitând câte două doze de fiecare persoană pentru a fi eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel