"Plecarea celor trei nave este planificată datorită muncii intensive a Centrului de coordonare comun (CCC)", a afirmat ministrul, fără a preciza porturile de plecare ale navelor.
O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina de la începutul invaziei ruseşti pe 24 februarie a părăsit portul Odesa luni.
După o inspecţie efectuată de experţi turci, ruşi şi ucraineni în largul portului Istanbul miercuri, nava şi-a reluat drumul către destinaţia sa finală, Liban.
Această inspecţie a marcat încheierea "fazei test" a operaţiunilor de aplicare a acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul în vederea soluţionării crizei alimentare mondiale, a subliniat miercuri secretariatul CCC.
Stabilit la Istanbul, acest centru supervizează exporturile de cereale ucrainene şi veghează la stricta aplicare a acordului semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.
Prima navă de cereale din Ucraina a primit autorizația de a naviga spre Liban
Prima navă de cereale care a plecat din Ucraina de la invadarea Rusiei a fost autorizată să părăsească apele turcești pentru a ajunge în Liban.
O echipă de oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU a inspectat încărcătura de 26.000 de tone de porumb a navei Razoni și echipajul acesteia. Rusia blochează porturile Ucrainei de când a invadat-o în februarie, intensificând penuria de alimente la nivel mondial.
ONU a declarat că nava este liberă să plece miercuri spre Liban
În cadrul unui acord negociat luna trecută de Turcia și ONU, care a înființat un Centru Comun de Coordonare (JCC) pentru a supraveghea exporturile, ambele părți au convenit că transporturile ar putea fi reluate.
Nava Razoni, care a plecat luni din portul ucrainean Odesa, are ca destinație portul libanez Tripoli.
"Echipa a efectuat o inspecție de trei ore și a confirmat că echipajul și încărcătura sunt cele autorizate și în concordanță cu informațiile pe care CCM le-a primit înainte ca nava să plece din Odesa", a declarat miercuri ONU.
"Echipa comună de inspecție a avut ocazia de a discuta cu echipajul și de a obține informații valoroase despre călătoria navei de-a lungul coridorului umanitar maritim din Marea Neagră, care a fost convenit de către JCC.
JCC va folosi această călătorie în activitatea sa continuă de perfecționare a procedurilor și proceselor pentru a permite continuarea trecerii în siguranță a navelor comerciale prin Marea Neagră în cadrul Inițiativei.", conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News