"Războiul este momentul adevărului, atunci vezi adevărata faţă a cuiva, iar România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu doar a vorbit, ci a şi acţionat. Nu vom uita niciodată", a afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev, în conferinţa de presă comună cu Aurescu.
El a adăugat că Ucraina va învinge. "Nu vă îndoiţi, vom câştiga, dar pentru a reuşi cât mai curând trebuie să cooperăm cât mai repede, pe toate palierele", a subliniat Dmitro Kuleba.
"Ucraina trebuie să câştige acest război şi sunt convins că îl va câştiga", a declarat şi ministrul Aurescu. El a adăugat că toţi ucrainenii ucişi "sunt fraţii şi surorile noastre, părinţii şi copiii noştri". Aurescu a menţionat sprijinul acordat de România în investigaţia din Ucraina a Curţii Penale Internaţionale.
Până în prezent, au intrat pe teritoriul României aproximativ 800.000 de ucraineni care fugeau de război, a informat ministrul Aurescu, care a precizat că a discutat cu omologul său de la Kiev despre deschiderea de noi puncte de frontieră între cele două ţări.
Ministrul român de Externe a afirmat că, în perspectiva aderării Ucrainei, Uniunea Europeană "trebuie să arate viziune, să arate curaj".
"De fiecare dată când preşedintele Putin încearcă să oprească Ucraina din dezvoltare, din procesul de integrare europeană, nu face decât să grăbească aceste procese", a subliniat Dmitro Kuleba.
El a completat că ceea ce se întâmplă în prezent nu este doar "o nouă încercare a Rusiei de a-şi menţine influenţa în regiune sau de a opri Ucraina". "Este bătălia finală, bătălia finală pentru dreptul tuturor naţiunilor europene (...) de a trăi în pace, prosperitate, ca parte a unei Europe libere. Nu am îndoieli că vom câştiga. Ucraina va câştiga", a evidenţiat şeful diplomaţiei de la Kiev.
Kuleba a mai transmis că, pentru a câştiga cât mai devreme, ţara sa are nevoie de sprijin de la parteneri. "Felicit Guvernul României, care a avut o politică inteligentă de la începutul agresiunii, pentru a fi alături de Ucraina. Toţi împărţim Marea Neagră. Acest război are legătură şi cu viitorul regiunii Mării Negre. Securitatea noastră este securitatea dumneavoastră. Ne ajutaţi pe noi, dar vă ajutaţi şi pe dumneavoastră. Daţi-ne tot ce avem nevoie pentru a lupta şi pentru a câştiga", a subliniat el.
Cei din Europa care cred că acesta este doar un război între Rusia şi Ucraina nu trebuie să fie "naivi", a spus Dmitro Kuleba. "Noi, în Europa Centrală şi de Est nu suntem naivi, noi ştim istorie", a completat el.
Ministrul ucrainean de Externe a mulţumit României că a primit cetăţeni din ţara sa care au fugit de război. "Aceşti oameni ar fi putut fi victime ale crimelor de război. Faptul că i-aţi primit i-a salvat", a punctat el.
Kuleba a discutat cu Ciucă despre ce arme are nevoie Ucraina
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a discutat cu oficialii români, inclusiv cu premierul Nicolae Ciucă, despre necesitările Ucrainei în ceea ce privește tehnica militară: „Apreciez abordarea lor constructivă”.
„Am distribuit aceeași listă cu toți membrii NATO și membrii UE. Am spus că dacă fiecare țară decide să ne ofere cel puțin un bun articol de pe listă, o să obținem ceea ce ne dorim. Și România cunoaște această listă. Da, am ridicat această chestiune și în fața domnului prim ministru și cu ministrul apărării și cu Bogdan (Aurescu - n.r.) și apreciez abordarea lor constructivă în acest sens. Dar lăsăm la decizia țărilor să hotărască ce să facă. În anumite cazuri vedem că țările pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. (...) Acesta nu e cazul României. Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României. România a fost foarte sinceră, prietenoasă și deschisă”, a declarat Dmytro Kuleba, într-o conferință comună cu Bogdan Aurescu.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, menționează că „lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”.
Un alt jurnalist a insistat și a întrebat din nou dacă guvernul român a decis să ofere armament Ucrainei, dar Aurescu a refuzat să ofere un alt răspuns.
„Armele, ca și banii, necesită liniște. Nu spunem ce primim și de unde primim decât dacă e un anunț public. Repet, politica României începând cu 24 februarie este una inteligentă”, a conchis Kuleba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News