Minorul care a provocat accidentul din zona Pantelimon vorbea la telefon la volan în timp ce inhala gaz ilariant. Procurorii îl încadrează la omor 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un accident rutier grav a avut loc pe DN1 în Sibiu: Microbuz cu elevi implicat, două fetițe rănite
Un accident rutier grav a avut loc pe DN1 în Sibiu: Microbuz cu elevi implicat, două fetițe rănite

Adolescentul de 16 ani, acuzat că a lovit mortal cu mașina un copil de 9 ani și a rănit grav sora acestuia, în vârstă de 7 ani, în parcarea Parcului Pantelimon, va fi investigat pentru omor, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul București vineri.

Conform unui comunicat transmis de Parchet, pe 30 iulie, dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, unde tânărul era cercetat sub arest preventiv pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului. Un alt tânăr, de 18 ani, este cercetat în stare de libertate pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis.

După evaluarea probelor, joi, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de adolescentul de 16 ani, din ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în omor, tentativă de omor, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului.

Conform anchetei, pe 28 iulie, la ora 19:31, adolescentul a pierdut controlul mașinii în parcarea Parcului Pantelimon, lovind trei vehicule parcate, dintre care unul a fost proiectat într-o a patra mașină, și, în aceste condiții, a lovit doi copii, de 9 și 7 ani, frate și soră.

Băiatul de 9 ani a murit pe loc, iar fata de 7 ani a fost grav rănită, fiind prinsă sub mașină și suferind răni grave, inclusiv amputarea traumatică a unui picior, necesitând între 95 și 100 de zile de îngrijiri medicale. După incident, adolescentul și pasagerul din față au fugit de la fața locului, predându-se ulterior poliției în aceeași seară.

Nu a reușit să conducă nici 200 de metri

 

Investigația a arătat că inițial mașina era condusă inițial de tânărul de 18 ani, care, știind că adolescentul de 16 ani nu are permis, a schimbat locul cu acesta și i-a permis să conducă. Adolescentul a condus aproximativ 145 de metri fără permis și fără abilități necesare pentru a manevra mașina în siguranță. În timp ce era la volan, discuta prin apel video și inhala protoxid de azot dintr-un balon.

Protoxidul de azot, un gaz utilizat în chirurgie ca anestezic, este folosit și recreativ pentru efectele sale euforice de scurtă durată, explică Parchetul.

Procurorii au considerat că schimbarea încadrării juridice este justificată de modul în care adolescentul a acționat, care arată o indiferență față de consecințele acțiunilor sale, acceptând posibilitatea decesului sau rănirii grave a altor persoane.

Minorul trebuie să-și asume consecințele faptelor grave pe care le-a făcut

 

Adolescentul nu avea permis, nu deținea abilități necesare pentru a conduce în siguranță, nu era atent la drum, fiind implicat într-un apel video și sub efectul protoxidului de azot.

"A rezultat, aşadar, că inculpatul minor a fost indiferent faţă de consecinţele manipulării, în condiţiile arătate, a unui a unui autoturism, acceptând că acţiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroşi pietoni. Astfel, deşi nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor şi rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acţionând cu intenţie indirectă", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel