Descoperirea vlăstarului de gorun a avut loc recent, chiar în timpul pregătirilor pentru Serbările Naţionale de la Ţebea, notează Agerpres. Autoritățile care administrează Panteonul Moţilor vor să aibă grijă de „noul” stejar, pe care îl consideră o minune.
”Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr. Am fost surprinşi şi ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranţă şi de continuitate a obiceiurilor, tradiţiilor şi respectului faţă de eroii neamului, în cimitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu. O să ne îngrijim să aibă condiţiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect şi pentru a asigura continuitatea unui simbol al al neamului românesc, în Panteonul de la Ţebea”, a declarat pentru AGERPRES, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMT) a judeţului Hunedoara, Radu Barb.
Minunea din cimitirul de la Țebea. A răsărit chiar la rădăcina Gorunului lui Horea
Vlăstarul de gorun va responsabiliza și mai mult autoritățile din Hunedoara. De mai bine de 15 ani, arborele dădea semne de uscăciune totală, chiar dacă este declarat monument istoric.
Gorunul lui Horea are o circumferinţă de aproximativ nouă metri. De-a lungul timpului, istoricii au consemnat faptul că sub acest copac, moţii au fost chemaţi la luptă de către Horea, conducătorul Răscoalei de la 1784.
Datorită importanței istorice, în anul 1924, gorunul a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat pe interior. La acest moment, Trunchiul stejarului a fost îmbrăcat apoi în ciment în anul 1947. Se poate observa că pe exterior este executat un model de scoarţă de copac.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News