Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Mircea Eduard, antreprenorul român care antrenează copiii belgienilor: "România se schimbă. Ar fi extraordinar dacă ne-am întoarce". Interviu EXCLUSIV

Eva Anton |
Data actualizării: | Data publicării:

Atunci când vorbim despre povești de succes ale românilor din străinătate, acestea vin din cele mai diverse domenii. De la antreprenori care au pornit din poziția de simpli muncitori și până la experți din companii multinaționale de top, aceștia nu au pierdut niciodată legătura cu țara mamă, iar perspectivele de a reveni sunt mai actuale ca niciodată. ȘtiriDiaspora îți prezintă povestea lui Mircea Eduard, un român din Belgia care, la numai 30 de ani, are deja propria afacere și planuri clare de viitor. Mircea este antrenor de kickboxing, antrenor personal și antrenor de fitness pentru zeci de copii români din Belgia.    

ȘtiriDiaspora: Cine e Mircea Eduard și cu ce se ocupă în Belgia?

Mircea Eduard: Numele meu este Andronache Mircea Eduard, am 30 de ani și sunt din Târgoviște. Am venit în Belgia la vârsta de 13 ani cu părinți. Deși la început mi-a fost destul de greu să mă adaptez, aici am găsit un mediu care mi-a permis să mă dezvolt, atât personal, cât și profesional. În prezent, sunt antrenor de kickboxing și preparator fizic pentru competitori. Totodată, organizez cursuri de fitness pentru toate grupele de vârstă.

De ce sport de performanță și nu alt domeniu?

De când mă știu, am fost pasionat de sport. Deși îmi plac toate sporturile în general, sporturile de contact m-au atras de mic. Când aveam 17 ani, am trecut printr-o fază în care am ajuns la 115 kg și am înțeles că trebuie să fac o schimbare. Atunci am intrat pentru prima dată într-o sala de kickboxing. Șase luni mai târziu aveam 75 Kg și mă simțeam mult mai bine. Când am împlinit vârsta de 20 ani, antrenorii mei mi-au propus pentru prima dată să urc în ring și am acceptat. La vârsta de 25 de ani am făcut pasul profesioniști și atunci am avut ocazia de a lupta prin toată Europa. După 4 ani la profesioniști, am luat decizia de a mă retrage din circuit și de deveni antrenor personal. Atunci am început și AME Coaching, propria mea afacere.

M-am retras cu un palmares de 30 de lupte, 20 de victorii și 10 înfrângeri.

mircea eduard AME Coaching Belgia

"Evoluția spre propria afacere fost naturală"

 

Ce te-a îndrumat spre propriul business, mai ales la o vârstă atât de tânără?

După ani de zile de antrenamente în care mi-am dedicat multe ore din viață acestei discipline, evoluția spre propria afacere a fost cumva firească. Deși la început am decis că vreau să prepar la rândul meu boxeuri pentru a transmite mai departe cunoștințele asimilate de la profesorii mei, apoi mi-am dat seama că pot ajuta mulți oameni să devină cea mai bună versiune a lor. Ideea de a porni o afacere pe cont propriu o aveam de mult, însă nu m-am grăbit și m-am dedicat 100% carierei mele în kickboxing.

A fost greu să pornești propria afacere în Belgia?

Experiența mea cu aparatul administrativ de aici a fost una pozitivă. Nu este atât de greu să lansezi propriul business, atât timp cât ai un plan bine conturat și știi cu adevărat ce vrei să faci. Spre norocul meu, afacerea se împletește cu pasiunea, ceea ce a făcut lucrurile mult mai ușoare.

Într-adevăr, birocrație există și în Belgia și tot ce este administrativ durează ceva timp, însă n-aș putea spune că a fost foarte complicat. Primul pas este cel mai greu, însă totul se rezumă la motivația și hotărârea fiecăruia.

Atunci când pornești propria afacere, cred că cel mai important aspect este să ai încredere în tine, să ai un obiectiv clar și să nu te abați de la drumul pe care l-ai ales.

"România nu e prima țară la care m-aș gândi"

 

Te-ai întoarce să dezvolți o afacere similară și în România?

Momentan, sunt încă la început de drum, așa că nu m-am gândit foarte mult la ideea de a extinde afacerea. În viitor, aș lua în calcul să pun în practică tot ce am învățat aici și să dezvolt o afacere similară în altă țară, însă îți spun sincer că România nu este prima țară la care m-aș gândi. În primul rând, tot ce am învățat și toți termenii de specialitate pe care îi folosesc sunt în limba franceza. Nu de puține ori, am dificultăți în a preda în română. Însă nici acesta nu e un impediment atât de mare.

Ce măsuri ale Guvernului României te-ar face să te întorci în țară?

Greu de spus. Sunt două aspecte importante aici. Fiind un domeniu atât de specific, ar fi nevoie de măsuri specifice. În primul rând, aș veni cu plăcere dacă ar crește nevoia de antrenori de kickboxing pentru jocurile olimpice sau europene. În al doilea rând, constat o susținere slabă a autorităților române pentru sport în general. În această perioadă, presiunea pe stat pentru ajuta economia este fantastică și nu este neapărat cazul de a vorbi acum despre asta. Însă atunci când vom depăși pandemia, cred că autoritățile ar trebui să investească mai mult în sportul românesc, mai ales la nivel de juniori.

Până la urmă, nu e vorba doar despre un domeniu de activitate, e valabil în toate domeniile. Poate ca românii s-ar întoarce acasă să-și deschidă o afacere proprie dacă ar găsi niște autorități care să-i aprecieze și să-i sprijine și nu să le pună bețe în roate. În ultimii ani, am călătorit mult și am întâlnit oameni de toate naționalitățile. Să știți că percepția despre România se schimbă ușor-ușor, iar oamenii devin tot mai interesați de țara noastră.

Momentan, nu m-aș întoarce în România pentru că aici mă simt acasă, însă în viață nu e bine să spui niciodată.

Mircea Eduard AME Coaching Belgia

Ești în legătură cu comunitatea românilor din Belgia?

De când am ajuns în Belgia și până pe la 20 de ani am ținut legătura cu mulți români de aici, însă când am început să boxez nu am mai avut timp. Practic, am simțit că trebuie să aleg între o viață socială și carieră. Pare crud, însă acesta e prețul pe care l-am plătit și nu regret deloc.

Celor puțini prieteni români care au rămas lângă mine și m-au înțeles, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine.

"Am mulți clienți români, mai ales copii"

 

Ai și clienți români?

Da. La cursurile de kickboxing pentru copii am mulți elevi români, între 8-16 ani. Părinții îi înscriu la cursurile ținute de mine pentru ca mă cunosc și pentru că au încredere în mine. Totodată, am și români cu vârste între 18 și 40 de ani care vin la mine pentru că nu vorbesc franceza și ne putem înțelege.

Cum ți-a afectat pandemia de COVID-19 afacerea?

Afacerea mea nu a avut de suferit, ba chiar am avut mai mulți clienți în această perioadă. La începutul primului lockdown a fost mai greu, pentru că nu știam ce să fac. Însă încet-încet m-am adaptat, iar acum mai mulți elevi decât la început. Pare un clișeu, însă totul ține de motivația fiecăruia. Dacă muncești foarte mult și pui suflet în afacerea ta, vei găsi o soluție.

Unde e „acasă” pentru Mircea Eduard, în Belgia sau în România ?

Offff! Este o întrebare dureroasă pentru mulți români din diaspora. Până la 20 de ani, tot ce vroiam este să mă întorc în România. Acolo am crescut, acolo erau prietenii mei. 10 ani mai târziu, pot spune ca acasă pentru mine este în Bruxelles, Belgia. Toată familia mea este aici. N-am uitat niciodată de unde am plecat. N-am uitat niciodată blocurile cenușii din cartierul Micro 11 din Târgoviște. Cu toții purtăm în suflet țara noastră, oriunde am merge.  

Campania ȘtiriDiaspora.ro se numește „Locul tău este acasă”. Ești de acord cu această afirmație?

Acasă este locul în care fiecare se simte fericit. Din păcate, exodul românilor ne-a făcut pe toți să ne schimbăm „casa”. Deși unii dintre compatrioții împrăștiați în toată Europa nu văd asta, România se schimbă, România nu mai este aceeași de acum 20 de ani. Cred că stă în puterea noastră, a tuturor, să schimbăm mentalități și să reclădim țara noastră. Avem o țară extraordinară, iar întoarcerea acasă ar fi un lucru extraordinar.

Mircea Eduard AME Coaching Belgia 1

Despre Campania "Locul tău este acasă"

 

StiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”.

Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenție problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar și posibile soluții pentru depășirea acestor obstacole.

Campania va aduce în prim plan teme precum inserția și reinserția socială dar și teme deosebit de importante legate de piața muncii din România ori facilități implementate de autorități, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în țară.  

Antreprenorii vor avea ocazia să își prezinte poveștile, să atragă atenția autorităților asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piața din România și să răspundă dacă și în ce condiții ar putea reveni în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel