Grupul de luptă al NATO din România condus de Franţa a trecut de faza iniţială de capabilitate operaţională şi anticipăm ca într-un orizont scurt de timp să avem un grup pe deplin funcţional, a declarat miercuri seara secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană.
"Grupul de luptă din România condus de Franţa şi la care avem un număr de aliaţi care şi-au anunţat intenţia să participe a trecut deja de faza iniţială de capabilitate operaţională - Initial Operational Capability, în jargonul nostru - şi avem indicii că, de o manieră susţinută şi alertă, se va ajunge în orizontul apropiat de timp la o stare de operaţionalizare completă a acestui grup de luptă", a declarat Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români de la sediul NATO din Bruxelles.
"După aceea, evident, aşteptăm deciziile liderilor noştri de la Madrid, vom vedea ce dimensiune şi ce formă suplimentară ar putea să ia o astfel de decizie", a adăugat înaltul oficial NATO după reuniunea miniştrilor apărării din statele aliate.
"Anticipăm ca într-un orizont scurt de timp să avem un grup pe deplin funcţional în România", a mai spus Geoană.
În afara României, noi grupuri de luptă ale NATO ar urma să fie înfiinţate în Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, conform propunerilor discutate în prezent în cadrul Alianţei, pe lângă cele existente deja în Polonia şi ţările baltice.
Jens Stoltenberg: NATO nu se va implica militar în conflictul dintre Ucraina şi Rusia
Alianţa Nord-Atlantică nu se va implica militar nici la nivel aerian, nici terestru în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării.
"Nu se pune problema mobilizării de capabilităţi aeriene sau terestre în Ucraina, aceasta este poziţia unită a aliaţilor noştri", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă organizată la sediul NATO, în Bruxelles.
"Observăm distrugeri, observăm suferinţă umană în Ucraina, dar aceste lucruri ar deveni mai grave dacă Alianţa Nord-Atlantică ar trece la acţiuni care ar genera un război total între NATO şi Rusia", a subliniat Jens Stoltenberg.
NATO a respins de mai multe ori cererile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind instituirea unei zone de interdicţie aeriană, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară directă cu Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News