Prima misiune românească la Stația Spațială Internațională 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
S-a descoperit o nouă planetă. Este sau nu este posibilă viața pe Proxima D?
S-a descoperit o nouă planetă. Este sau nu este posibilă viața pe Proxima D?

Compania românească Romanian InSpace Engineering (RISE) se pregătește să lanseze, la începutul lunii noiembrie, misiunea DropCoal către Stația Spațială Internațională (ISS), un experiment științific dezvoltat integral în România și finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Conform unui comunicat al companiei, lansarea este planificată în perioada 4-6 noiembrie, de la centrul spațial Kennedy al NASA, având drept vehicul capsula Dragon, în cadrul misiunii CRS-31.

Experimentul DropCoal este conceput pentru a explora procesele de coalescență și amestec al lichidelor în condiții de microgravitație, desfășurându-se pe o perioadă de șase luni la bordul ISS. În timpul fiecărei sesiuni experimentale, dispozitivul creează două picături de substanțe diferite, capturând momentul amestecării lor cu ajutorul unei camere ultrarapide. DropCoal va efectua 560 de astfel de experimente pe durata misiunii, iar rezultatele ar putea aduce beneficii substanțiale în gestionarea medicamentelor pentru astronauți și în alimentarea cu combustibil a vehiculelor spațiale.

Acest proiect marchează mai multe premiere pentru industria spațială românească: DropCoal este prima sarcină utilă proiectată și fabricată integral în România care ajunge la bordul ISS, iar RISE devine prima companie din România ale cărei experimente au fost validate de comisiile de siguranță ale ESA și NASA pentru utilizare la bordul unei nave cu echipaj uman.

Totodată, DropCoal este primul experiment complet testat pentru zbor în România, grație colaborării cu institute de cercetare și companii naționale.

Misiunea va fi operată din România

 

Echipa de experți este coordonată de specialiști de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și a Radiației (INFLPR) din România, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt (Germania) și Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite.

Misiunea DropCoal este operată din România, aceasta fiind prima misiune spațială dezvoltată integral de o echipă românească, de la concept până la analiza datelor științifice, în contextul în care țara este membră ESA. Proiectul este finanțat integral de ESA și susține obiectivele Agenției Spațiale Române (ROSA) de dezvoltare a domeniului spațial la nivel național.

„Dezvoltarea și pregătirea experimentului DropCoal ne-a permis să adunăm o echipă de experți cu competențe complementare, capabili să rezolve provocările complexe ale tehnologiei spațiale și să creăm infrastructura logistică necesară pentru implementarea unor proiecte de anvergură,” a declarat Mugurel Bălan, managerul proiectului și co-fondator al RISE.

RISE activează din 2017 în domeniul ingineriei aerospațiale și are la activ numeroase proiecte pentru ESA și ROSA, dezvoltând soluții de poziționare orbitală de mare precizie și sisteme terestre de monitorizare GNSS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel