În multe localități din Italia se încearcă cu disperare vânzare clădirillor vechi abandonate. Unele autorități reușesc, altele au dificultăți. Străinii sunt adesea nedumeriți de faptul că în Italia există încă atât de multe proprietăți abandonate.
În aproape orice sat există case care au nevoie de reparații, acoperite de mușchi și vegetație, cu ferestre și uși sparte, aparent fără proprietari.
Principalul motiv pentru care există atât de multe astfel de case abandonate este acela că proprietarii inițiali au migrat de mult în alte țări în căutarea unui viitor mai bun sau au fugit în urma unor calamități naturale precum cutremure, erupții vulcanice sau alunecări de teren, lăsând în urmă locuințe goale.
Aceste clădiri goale sunt lăsate să se degradeze timp de decenii, dacă nu chiar secole. Nimeni nu pare interesat să le vândă ieftin, probabil pentru că moștenitorii nu sunt de găsit sau nu pot fi deranjați să se ocupe de lucrări majore de renovare sau de birocrație.
Ce pot face autoritățile locale
Consiliile locale și primarii care doresc să scoată la vânzare aceste clădiri pe nimic, adesea pe suma simbolică de un euro, pentru a atrage noi locuitori și a insufla o nouă viață comunităților muribunde, au mâinile legate, în majoritatea cazurilor pentru totdeauna.
Autoritățile pot confisca aceste proprietăți abandonate și le pot pune pe piață numai dacă clădirile reprezintă o amenințare la adresa „siguranței și ordinii publice”, cum ar fi dacă există pericolul ca părți ale clădirii să se prăbușească și să ucidă trecătorii sau să avarieze proprietățile sau drumurile din apropiere.
În prezent, în Italia nu există nicio lege care să permită primăriilor să pună sub sechestru aceste clădiri degradate după un anumit număr de ani, iar acest lucru este frustrant pentru primarii dornici să modernizeze centrele vechi ale orașelor, făcându-le mai atractive pentru turiști și cumpărători.
Viceprimarul unui oraș din Basilicata a declarat reporterului publicației The Local că singurele cazuri în care a intervenit vreodată pentru a confisca o proprietate au fost atunci când aceasta se prăbușise deja la pământ.
Orașele lovite de calamități
Există o singură excepție: atunci când autoritățile locale sunt proprietarii direcți și unici ai unei clădiri. Există legi specifice aprobate de guverne în trecut care acordă orașelor lovite de calamități naturale dreptul de a confisca clădirile pentru siguranța publică.
În Campania, unde un cutremur teribil a lovit zona Irsina în 1980, făcând localnicii să fugă pentru a-și salva viața, multe orașe au acum cartiere fantomă care au trecut în mâinile consiliilor. Multe sate de acolo, precum Zungoli și Bisaccia, au reușit de fapt să vândă zeci de case vechi pentru un euro sau puțin mai mult.
Procesul a fost rapid aici, deoarece consiliile dețineau proprietățile. Sambuca din Sicilia, afectată de cutremurul din Valea Belice din 1968, deține zeci de clădiri abandonate în centrul vechi al orașului și a reușit deja să vândă cu succes două loturi de case goale ieftine, declanșând o furtună imobiliară.
O altă problemă majoră în Italia este „abusivismo” - construcții ilegale care, de-a lungul timpului, s-au transformat în ceea ce italienii numesc eco-monștri, clădiri care strică mediul și frumusețea locurilor.
Acestea pot fi clădiri din beton abandonate, cum ar fi restaurante vechi, cluburi de pe plajă, centre sportive și magazine construite ilegal.
Vizitatorii din străinătate se pot întreba de ce aceste clădiri urâte și abandonate nu sunt demolate, iar terenul vândut dezvoltatorilor. Dar, în mod normal, acestea sunt confiscate și demolate de autoritățile locale numai dacă există planuri de reamenajare a zonei cu noi facilități publice, cum ar fi locuri de joacă, grădini publice sau centre sportive. Altfel, nimănui nu-i pasă.
Problema este că nu există nicio discuție politică care să permită primarilor să confiște clădirile abandonate și vechile construcții ilegale după un anumit număr de ani, chiar și în absența unor proiecte de regenerare urbană și a unor riscuri imediate pentru siguranță.
Cred că guvernul ar trebui să ia problema mai în serios, în special dacă dorește să sprijine repopularea satelor vechi din Italia, permițând cumpărătorilor interesați să dea o nouă viață cartierelor uitate și neglijate.
--------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News