Publicitate
Piața pieselor de mobilier făcute la comandă este o nișă care se dezvoltă din ce în ce mai mult. Trendul s-a lansat cu mai mulți ani în urmă, iar românii au început să-și dorească piese unicat, lucrate manual. Oameni care provin din cele mai diferite domenii de activitate și-au schimbat meseria, în ultimii ani, devenind antreprenori de succes pe această piață.
A lăsat ingineria pentru lemnărie
„Obișnuiam să-mi fac diverse obiecte pentru casă: dulapuri, rafturi, apoi am făcut un pat, pentru că mobila pe care o găseam de cumpărat nu mă satisfăcea. Apoi au aflat prietenii și m-au rugat să le fac și lor. De la ei s-a dus vestea, mai departe, iar după vreo trei ani mi-am dat seama că începusem să câștig mai mulți bani din mobilă decât luam de la serviciu. Fiul meu, care la început mă ajuta să montez piesele de mobilier, a terminat facultatea și s-a gândit că orice loc de muncă și-ar găsi, nu-i va aduce aceleași venituri. Atunci ne-am gândit să deschidem o firmă și să facem o afacere de familie. Comenzi avem mai multe decât putem face și tot vin”, spune Alexandru, un inginer mecanic devenit antreprenor, din pasiunea pentru mobilă.
Astfel de povești de familie sunt foarte multe, în România. Iar numărul clienților pe care îi au cei care s-au apucat de acest business este în creștere, astfel încât piața mai poate primi mulți meșteri. Deși prețurile obiectelor de mobilier făcute la comandă este mai mare decât cel din magazine, mulți români preferă să-și asorteze dulapurile, patul și celelalte obiecte cu noile zugrăveli sau pur și simplu vor ceva unic, făcut pe gustul lor, astfel încât preferă să comande, să aștepte și să plătească – uneori dublu – în loc să cumpere piese standard.
Mobila sculptată e cea mai scumpă și cea mai căutată
Cei mai căutați sunt meșterii care pot face și sculptură în lemn. Un astfel de artist priceput în a face obiecte de mobilier sculptate se găsește greu. „Am comenzi în toată țara. De câțiva ani am angajat oameni, pentru că nu mă mai descurcam. Eu eram angajat la o fabrică de mobilă și mai făceam diverse obiecte pentru prieteni, dar după câteva comenzi mai mari am decis să-mi deschid firmă și să-mi fac atelier, pentru că oricum aveam spațiu suficient acasă. Acum lucrez și pentru foarte mulți bucureșteni, care vor obiecte deosebite, pentru care așteaptă și jumătate de an. Am observat că oamenii nu se uită la bani, atunci când comandă ceva deosebit. Clienții care vin la noi aleg mai ales calitatea, chiar dacă ceea ce comandă se realizează în destul de mult timp și costă mult”, spune Rareș, un meșter lemnar care și-a deschis unul dintre cele mai profitabile ateliere de mobilier sculptat într-un sat din județul Dâmbovița.
Românii din diaspora care vor să se întoarcă în țară și se pricep la acest tip de activitate au șansa să devină antreprenori de succes, acasă. Sunt și mai avantajați cei care au o casă în mediul rural și își pot face un atelier, astfel încât să nu mai plătească nici chirie pentru spațiul de producție. De la un simplu anunț pe internet poate începe o afacere profitabilă, pentru că sunt mulți cei care caută meșteri pricepuți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News