Vadim Skibiţki, reprezentant al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, susţine că Rusia a început să efectueze mobilizări ascunse în luna mai, după primele eşecuri semnificative înregistrate de armata rusă pe front.
"În luna mai, au apărut primele semne că Rusia nu a putut face faţă sarcinilor pe care şi le-a stabilit. Capturarea rapidă a Kievului şi ocuparea completă a Ucrainei au eşuat. În acelaşi timp, au început să apară primii aşa-numiţi 'voluntari', a fost recrutată 'rezerva armatei de luptă a ţării', companiile militare private ruse au început să recruteze în mod activ oameni, au apărut aşa-zisele batalioane patriotice, care urmau să fie recrutate de către toate entităţile federale din Rusia.
Au fost multe exemple de mobilizare ascunsă, dar nimeni nu a vorbit despre asta" - a explicat reprezentantul serviciului de informaţii militare al Ucrainei, conform Rador.
Peste 200 000 de persoane au fost deja mobilizare
La două săptămâni după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat ordinul de mobilizare "parţială", în armata rusă au fost încorporaţi 200.000 de rezervişti, a anunţat marţi ministrul apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.
Oficial, ar putea fi chemaţi sub arme 300.000 de militari din rezervă, care au experienţă sau competenţe utile pentru războiul din Ucraina, unde forţele ruse sunt într-o situaţie grea.
"Instruirea personalului unităţilor (nou) formate se realizează pe 80 de terenuri militare şi în şase centre de formare", a arătat Şoigu într-o şedinţă a guvernului de la Moscova. El a dat asigurări că recruţii vor fi trimişi pe front cu unităţi care au luptat deja în Ucraina.
Ministrul a susţinut, fără a face alte precizări, că la comisariatele militare din Rusia s-au prezentat "un număr important" de voluntari care nu primiseră ordine de mobilizare.
AFP consemnează însă că mobilizarea a provocat îngrijorare şi a dus chiar la manifestaţii împotriva ordinului în anumite regiuni. Zeci de mii de ruşi au plecat în grabă din ţară pentru a scăpa de încorporare. S-au semnalat şi numeroase cazuri de recrutări care nu îndeplineau condiţiile: studenţi, vârstnici sau bolnavi; Kremlinul a condamnat erorile de acest gen.
Şoigu a promis din nou marţi că tinerii chemaţi să satisfacă stagiul militar obligatoriu nu vor fi trimişi pe frontul ucrainean. La 1 octombrie, în Rusia a început recrutarea numită "de toamnă", în cadrul căreia vor fi chemaţi sub arme 120.000 de soldaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News