În ședința din 28 iunie 2024, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea sporirii siguranței rutiere. Această inițiativă, propusă de Ministerul Afacerilor Interne, vizează consolidarea cadrului legislativ prin implementarea unui set de măsuri care să asigure siguranța publică și protejarea vieții și sănătății participanților la trafic și a celor aflați în apropierea drumurilor publice.
În cadrul unei conferințe de presă susținute sâmbătă, comisarul șef al Poliției Rutiere, Alexandru Popa, a prezentat principalele modificări aduse Codului Rutier.
În curând, principalele șosele din România vor fi echipate cu camere inteligente, inclusiv autostrăzile (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești) și Drumurile Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7).
Camerele vor detecta diverse abateri, cum ar fi: depășirea limitei de viteză, circulația pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe roșu la semafor, depășirea coloanelor de mașini, traversarea ilegală a căii ferate și comportamentul agresiv în trafic (frânări bruște, slalom printre vehicule).
Ca element de noutate, polițiștii vor putea emite amenzi bazate pe filmările trimise de pietoni sau alți șoferi, lucru care până acum nu era permis de lege.
De asemenea, noul Cod Rutier prevede că, dacă filmăm un șofer care manifestă comportament agresiv, putem trimite imaginile poliției, iar aceștia îl vor sancționa.
Monitorizarea respectării normelor de circulație va include: limitele de viteză pentru diferite categorii de vehicule pe anumite sectoare de drum, interdicția de a conduce pe anumite benzi, respectarea culorii roșii a semaforului, traversarea căii ferate și evitarea comportamentului agresiv în trafic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News