Guvernul moldovean intenționează să legalizeze introducerea de trupe străine în țară pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, un proiect de lege în acest sens fiind deja în curs de elaborare, potrivit Jurnal.md.
Scopul principal al documentului este de a crea un cadru legal pentru trimiterea experților FRONTEX (Agenția UE pentru Controlul Frontierelor Externe) pentru a oferi Inspectoratului șef al poliției de frontieră al Ministerului de Interne al Republicii Moldova sprijinul necesar pentru gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați.
Toate costurile aferente experților FRONTEX din Moldova vor fi acoperite de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.
Moldova vrea să legalizeze introducerea trupelor străine în țară
Opoziția a criticat detașarea contingentului FRONTEX la hotarul Republicii Moldova.
„Prin votarea acestui proiect permitem intrarea în orice moment a unui contingent militar pe teritoriul RM”, a declarat deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu.
Până în prezent, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia FRONTEX colaborau în baza unui Aranjament de lucru, semnat în august 2008, care prevede realizarea unui mandat limitat de către personalul FRONTEX detașat pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul activităților comune, având statut de observatori.
În opinia deputatului BCS Alexandr Nesterovschi, „40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați”. „Cum se leagă asta cu statutul de neutralitate al R.Moldova?”, a întrebat Nesterovschi.
„Este vorba despre 10 km consfințiți în Constituție, plus 20 km la necesitate care se activează în regim special. Ce țin de neutralitate este contingent civil și nu are treabă cu contigentul militar”, a declarat secretarul de stat din cadrul MAI, Serghei Diaconu.
Anterior, s-a raportat că secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Moldova ar putea deveni una dintre cele două țări pe care Rusia intenționează să le cucerească în viitor. Iar Ministerul ucrainean al Apărării sugerează că Rusia este capabilă să folosească Transnistria în conformitate cu scenariul belarus.
Zelenski consideră posibil un atac din Transnistria
Președintele Vladimir Zelenski consideră posibil un atac din Transnistria. Dar Ucraina nu se teme de un atac, pentru că doar 3.000 de soldați din cei 15.000 din regiune sunt capabili să lupte. Cu toate acestea, controlul frontierei cu "PMR" a fost totuși consolidat.
Zilele trecute s-a aflat că Transnistria a renunțat la ideea de mobilizare din cauza exodului masiv al potențialilor recruți din republica nerecunoscută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News