Moldoveancă, șoc cultural la sosirea în New York: „Am venit în Brooklyn și nimeni nu vorbește în engleză”

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Româncă din Moldova, șoc cultural la sosirea în New York: „Am venit în Brooklyn și nimeni nu vorbește în engleză” / Foto: TikTok
Româncă din Moldova, șoc cultural la sosirea în New York: „Am venit în Brooklyn și nimeni nu vorbește în engleză” / Foto: TikTok

O tânără româncă din Republica Moldova, care s-a mutat recent în New York, a devenit virală pe TikTok după ce a relatat despre șocul cultural pe care l-a experimentat la sosirea în cartierul Brooklyn. 

Ca orice român, tânăra a plecat în America având anumite așteptări influențate de filmele și serialele americane, însă realitatea a fost mult diferită de ceea ce credea ea că va găsi în renumitul cartier Brooklyn.

 

„Cum este prezentat Brooklyn-ul în filme și cum este cu adevărat”

 

„Credeam că dacă mă mut în Brooklyn o să fie un cartier plin de gangsteri, că o să aud doar muzică hip hop și că toate persoanele din jurul meu vor vorbi în limba engleză, dar nu e deloc așa,” povestește românca în videoclipul ei care a strâns rapid zeci de mii de vizualizări.

Ea a explicat că, în loc să găsească un cartier tipic american, a descoperit o comunitate puternică de vorbitori de limbă rusă, care i-a schimbat complet percepția despre viața în New York.

„Brooklyn este o diviziune a orașului New York și este foarte mare. Eu am venit în sudul Brooklyn-ului, în cartierul Sheepshead Bay, Brighton Beach dacă vă este mai clar. Când am coborât prima dată din metrou am auzit vorbindu-se limba rusă. Oameni buni, în zona aceasta toată lumea vorbește limba rusă,” spune ea, exprimându-și surprinderea față de prezența predominantă a limbii ruse în zonă.

 

„Am avut un șoc cultural”

 

Românca a menționat că acest lucru a fost un adevărat șoc cultural pentru ea, mai ales că în Moldova refuza categoric să vorbească limba rusă.

„Niciodată nu m-am gândit că o să am nevoie să învăț această limbă. Dar venind în America, am ajuns să învăț limba rusă de nevoie,” a mărturisit ea.

„De exemplu, dacă intri în farmacie și saluți în limba engleză, ei te întreabă imediat dacă știi rusă. Nimeni nu vorbește cu tine în zona asta în engleză, nimeni. Și dacă te duci la bancă, îți vorbesc tot în limba rusă, în magazine la fel. Există chiar magazine care au denumiri precum Tatiana sau Tashkent.”

În videoclipul ei, tânăra a evidențiat că multe dintre semnele și reclamele din cartier sunt în limba rusă, ceea ce îi face adaptarea și mai dificilă. „Peste tot sunt reclame în limba rusă, adică eu dacă nu știu alfabetul în limba rusă, mi-e cam greu să mă descurc. Uite așa am avut un șoc cultural, pentru că eu nu eram pregătită de ceea ce urma,” a spus ea.

 

Videoclipul a adunat sute de comentarii

 

Reacțiile la videoclip au fost diverse, mulți imigranți împărtășind experiențe similare din alte părți ale Statelor Unite.

Un român i-a răspuns: „Dacă vii la Miami vei auzi mai mult spaniolă, 99% dintre angajații de la magazine vorbesc doar spaniolă, engleză nu.” Alți utilizatori de TikTok au relatat despre experiențe similare în alte orașe mari, cum ar fi Los Angeles și Chicago, unde există comunități mari de imigranți.

Videoclipul tinerei românce a generat o dezbatere amplă în comentarii, mulți oameni discutând despre cât de diversificată este America din punct de vedere cultural și lingvistic.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

03 oct 2024, 23:07 in Sport
PAOK - FCSB, rezultat final
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel