Moneda euro împlinește 20 de ani. Scurt istoric și lucruri mai puțin știute despre banii pe care îi folosim zilnic

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Anul acesta, moneda euro a împlinit 20 de ani. Tu știai că fiecare monedă euro are o latură „europeană” și o latură „națională”. Dacă inițial, la data de 1 ianuarie 1999, euro a fost o monedă electronică, trei ani mai târziu au fost introduse bancnotele și monedele euro. Descoperă în materialul nostru un scurt istoric al monedei euro, precum și ce conțin fețele "naționale" ale celebrelor monede. 

Trecerea de la monedele naționale la euro este cea mai mare schimbare monetară din lume. La acest proces participă sectorul bancar, companiile de curierat, comercianții cu amănuntul, industria bancomatelor, profesioniștii care operează cu numerar și publicul larg. Bancnotele și monedele euro au fost puse în circulație în 2002, dar planificarea și pregătirile pentru introducerea lor începuseră încă de la începutul anilor 1990.

Tratatul privind Uniunea Europeană, semnat la Maastricht la 7 februarie 1992, descrie responsabilitățile Băncii Centrale Europene (BCE), precum și ale guvernelor și ale băncilor centrale naționale ale țărilor din zona euro, în ceea ce privește emisiunea de bancnote și monede euro. La 1 ianuarie 2002, bancnotele și monedele euro au fost puse în circulație în 12 țări. Trecerea la moneda euro a fost finalizată în două luni, iar bancnotele și monedele naționale din cele 12 țări au încetat să mai aibă curs legal la sfârșitul lunii februarie 2002.

În prezent, după ce Letonia și Lituania au aderat la zona euro la 1 ianuarie 2014 și, respectiv, 2015, euro a fost adoptat de 19 țări și este moneda unică pentru peste 340 de milioane de europeni. De la 1 ianuarie 2023, Croatia va deveni cea de-a 20-a țară care aderă la zona euro.

Scurt istoric al monedei euro


1992 - Semnarea Tratatului de la Maastricht

 

La 7 februarie 1992 este semnat Tratatul de la Maastricht, care a deschis calea spre crearea unei monede unice europene. Tratatul a reprezentat punctul culminant al consultărilor privind consolidarea cooperării economice în Europa, care au durat zeci de ani. Odată cu Tratatul de la Maastricht, au fost înființate Banca Centrală Europeană (BCE) și Sistemul European al Băncilor Centrale.

Obiectivul principal al BCE este menținerea stabilității prețurilor, adică protejarea valorii monedei unice. Pe lângă calendarul de introducere a monedei unice, tratatul a stabilit normele privind modul de funcționare a monedei unice și a stabilit, de asemenea, criteriile de aderare la zona euro.

1995 - Se decide denumirea "euro"

 

La 15 și 16 decembrie 1995, a fost decisă denumirea "euro". În timpul reuniunii de la Madrid, Consiliul European a decis numele monedei unice europene. În cadrul aceleiași reuniuni, s-a hotărât ca pe bancnotele euro să fie scris cuvântul "euro", atât în alfabetul latin, cât și în cel grecesc (adică "EURO" și "ΕΥΡΩ"). Ulterior a fost adăugat alfabetul chirilic.

Simbolul monedei euro este "€", care provine de la litera grecească epsilon, care este prima literă a cuvântului "Europa". Cele două linii paralele se referă la stabilitatea euro.

1996-1998 - Selectarea desenelor pentru bancnotele și monedele euro

 

În decembrie 1996, Consiliul IME a selectat o serie de desene dintre cele 44 de propuneri care au fost păstrate în anonimat. Un juriu internațional format din experți renumiți în marketing, design și istoria artei a participat la procesul de selecție și, în același timp, a fost realizat un sondaj public în cele 14 state membre ale UE.

În 1997, au fost selectate desenele feței comune a monedelor euro, dintre propunerile înaintate de toate statele membre ale UE. Desenele au fost realizate de Luc Luycx de la Monetăria Națională a Belgiei.

În 1998, Consiliul guvernatorilor BCE a aprobat desenele finale ale bancnotelor. Seria câștigătoare a fost realizată de Robert Kalina, de la Oesterreichische Nationalbank din Viena.

1999 - Începe cea de-a treia și ultima etapă a Uniunii Economice și Monetare (UEM)

 

La 1 ianuarie 1999, începe a treia și ultima etapă a Uniunii Economice și Monetare (UEM). 11 state membre (Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Finlanda) sunt incluse în UEM și adoptă euro ca monedă, care, la momentul respectiv, există doar sub formă scriptică și înlocuiește monedele naționale pe baza cursului de conversie stabilit irevocabil la 31 decembrie 1998.

În iulie 1999, începe producția de euro. După o serie de etape tehnice pregătitoare, începe producția bancnotelor euro. Fiecare bancă centrală națională a fost responsabilă de stabilirea locului unde urma să fie tipărit stocul inițial de bancnote necesare pentru țara respectivă.

Fețele naționale ale monedelor euro

 

Fiecare dintre țările din zona euro utilizează motive și pictograme familiare sau tradiționale pentru designul fețelor naționale ale monedelor lor. Unele țări au un design diferit pentru fiecare valoare nominală a monedei, în timp ce altele aplică același design pentru toate monedele.

Austria

Monedele euro austriece au fost concepute pe tema florilor, a arhitecturii și a persoanelor celebre din istorie.

Belgia

În Belgia sunt în circulație două serii diferite de monede euro.

Cipru

În 2005, Banca Centrală a Ciprului a lansat un concurs deschis pentru a selecta desenele monedelor euro cipriote.

Estonia

Desenul feței naționale a monedelor euro estoniene a fost selectat în urma unui concurs public de design. Un juriu de experți a preselectat cele mai bune 10 desene.

Franța

Franța a emis o primă serie în 2002 și a modificat desenele monedelor de 1 și 2 euro începând cu 2022.

Grecia

Ministerul Economiei Naționale și Banca Greciei au ales desenele câștigătoare, realizate de sculptorul Georges Stamatopoulos.

Irlanda

Desenul a fost realizat de Jarlath Hayes și a fost ales de guvernul irlandez.

Italia

Monedele euro italiene au desene diferite pentru fiecare valoare nominală, care au fost selectate din capodopere ale patrimoniului cultural italian. Alegerea finală a fost făcută de public prin intermediul unui program TV difuzat de RAI Uno, cel mai mare post de televiziune din Italia.

Letonia

Monedele euro letone au fost puse în circulație începând cu 1 ianuarie 2014.

Luxemburg

Fețele naționale luxemburgheze au fost desenate de Yvette Gastauer-Claire, de comun acord cu Casa Regală și cu guvernul național.

Malta

Desenele naționale ale monedelor euro malteze au fost selectate de Banca Centrală a Maltei și de guvernul maltez după două runde de consultări publice în 2006, când populația a fost invitată să voteze prin SMS de pe telefoanele mobile. Desenele sunt opera gravorului maltez Noel Galea Bason.

Țările de Jos

Există două serii diferite de monede euro olandeze în circulație.

Portugalia

Toate monedele euro portugheze sunt inspirate de originile istoriei Portugaliei și au fost concepute de Vítor Manuel Fernandes dos Santos.

Slovacia

În iulie 2004, la numai două luni după ce țara a devenit membră a Uniunii Europene, Banca Națională a Slovaciei a lansat un concurs deschis pentru designul acestora.

Slovenia

Desenele monedelor euro slovene au fost alese în unanimitate în 2005 de către Banca Sloveniei și Ministerul sloven al Finanțelor din propunerile înaintate de cinci reputați designeri sloveni. Acestea sunt opera lui Miljenko Licul, Maja Licul și Janez Boljka.

Spania

În Spania, există două serii diferite de monede euro în circulație.

Monaco

Monaco a emis două serii diferite de monede euro, una în 2002 și una în 2006.

San Marino

San Marino are în circulație două serii diferite de monede euro.

Orașul Vatican

În circulație există cinci serii diferite de monede euro emise de Vatican.

 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel