Medicul Monica Pop trage din nou un semnal de alarmă asupra reclamelor false despre medicamente care au apărut pe internet și sunt asociate cu numele său. "Sunt niște produse inventate de ei, niște mizerii toxice și foarte periculoase care numai medicamente nu sunt", a spus celebrul medic oftalmolog, în exclusivitate la Antena 3.
Celebrul medic de Oftalmologie, dr. Monica Pop a atras atenţia asupra unui fenomen căruia îi cad victime tot mai mulți români.
Invitată în cadrul emisiunii "News Magazine" de la Antena 3, dr. Monica Pop a declarat război reclamelor înșelătoare despre medicamente care circulă pe internet, mai ales că numele său este menţionat în aceste anunțuri false.
"Sunt niște produse inventate de ei, niște mizerii toxice și foarte periculoase care numai medicamente nu sunt. Deci pur și simplu pe acești escroci nu-i interesează sănătatea oamenilor. Dimpotrivă, le face rău acest acest gen de vânzări, poduse care nu au nicio legătură cu medicamentele, scrie Antena3.ro.
Vezi și:
Tot ce trebuie să știi despre efectul placebo. De ce poate funcționa, chiar și atunci când știi că este fals
Efectul placebo poate declanșa ameliorarea durerii și alte beneficii chiar și atunci când pacienților li se spune că pastilele pe care le iau nu au ingrediente active din punct de vedere terapeutic.
În ultimii doisprezece ani, oamenii de știință au publicat mai multe studii care au testat conceptul de placebo onest sau deschis, în care subiecților li se spune în avans că pastila sau capsula pe care o iau nu conține ingrediente active din punct de vedere terapeutic.
Așa a fost și în cazul lui Durkin, o doamnă care a primit în urma unei căzături puternice cu leziuni foarte grave, o rețetă de opioide, pe care nu a vrut să o continue mult timp. Acesteia nu numai că i s-a spus, dar pe flaconul capsulei era scris în mod clar "pastile cu efect placebo".
Oamenii de știință au crezut cândva că este important să ascundă faptul că pastilele aveau efect placebo pentru a fi eficiente, deoarece aceste pastile placebo oneste nu ar trebui să reducă durerea, oboseala, migrenele sau alte simptome. Dar, într-un număr semnificativ de cazuri, ele o fac, conform National Geographic.
Pastilele placebo au funcționat din prima în cazul lui Durkin
Timp de trei zile, ca parte a studiului, Durkin a fost rugată să înghită capsula placebo înainte de a-și lua opioidele. Scopul era de a antrena creierul să asocieze experiența de a lua placebo cu ameliorarea durerii provocată de opioide. După a treia zi, i s-a dat capsula - dar nu și opioidele. I s-a spus că poate solicita analgezice ori de câte ori are nevoie, dar nu a făcut-o niciodată.
"Nu mă așteptam să funcționeze. Știam că era o pastilă falsă, nu ceva activ", spune Durkin. "Dar, cumva, creierul meu nu și-a dat seama de diferență".
Cele mai multe dintre studiile efectuate până acum pe placebo deschis au fost de mici dimensiuni, dar rezultatele încep să se adune. O analiză sistematică publicată anul trecut în Scientific Reports a evaluat 13 studii cu aproape 800 de participanți și a concluzionat că placebo-urile open-label prezintă efecte pozitive semnificative.
"Este o intervenție paradoxală", spune Ted Kaptchuk, directorul programului de studii placebo și întâlnire terapeutică de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și un pionier în această cercetare. La suprafață, nu are sens, spune el, dar acest lucru se poate datora faptului că oamenii de știință nu înțeleg pe deplin modul în care funcționează creierul.
Placebo este mai mult decât o simplă pastilă
Tratamentele inactive au fost utilizate de medici și alți vindecători timp de secole. Încă din anii 1700, medicul britanic William Cullen a scris că a administrat unui pacient un tratament în privința căruia era sceptic: "Recunosc că nu am avut prea multă încredere în el, dar l-am dat pentru că este necesar să dai un medicament și ca ceea ce eu numesc placebo".
Utilizarea placebo în studiile clinice a luat cu adevărat amploare în anii 1960, după ce Congresul a adoptat un amendament care a autorizat Food and Drug Administration din SUA să ceară companiilor farmaceutice să demonstreze că noile medicamente nu sunt doar sigure, ci și eficiente. Testele clinice care compară un medicament cu un placebo inofensiv au devenit modalitatea acceptată de a face acest lucru, au notat oamenii de știință în New England Journal of Medicine cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a amendamentelor.
În studiile clinice tradiționale, participanții nu sunt niciodată informați dacă primesc medicamentul sau placebo. Nici oamenilor de știință care evaluează datele studiilor nu li se spune, astfel încât rezultatele ar trebui să fie mai direct comparabile și mai puțin susceptibile de a introduce prejudecăți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News