Viața în sat vs. viața în orașele din Statele Unite
Unul dintre primele contraste observate de Helena este felul în care oamenii se deplasează. Dacă în orașele americane mașina este indispensabilă, în România distanțele mai scurte permit un stil de viață mai activ.
„Un lucru în orașele din România e că toată lumea se plimbă. De unde sunt eu, toată lumea are o mașină și dacă vrei să ajungi la cel mai apropiat magazin, e la 15 minute distanță cu mașina. Aici toată lumea merge pe jos, se duce cu bicicleta, deci asta e o diferență foarte mare”, spune ea.
Acest aspect a influențat pozitiv stilul său de viață, făcând-o să aprecieze ritmul mai relaxat din mediul rural românesc.
Alimentația și prețurile din România, avantaje neașteptate
Un alt aspect pe care Helena îl consideră un mare plus al vieții în România este accesibilitatea produselor alimentare.
„Prețurile sunt foarte diferite, fructele și legumele din state sunt cam de 4-5 ori mai scumpe ca cele de aici, standardele de sănătate, când vine vorba de mâncare, sunt foarte diferite, deci sunt tot felul de diferențe”, explică ea.
Întrebată despre cum percep prietenii săi din America bucătăria românească, Helena răspunde entuziasmată:
„Le-am spus că mâncarea românească e cea mai bună! Îmi duc rețetele acolo și când le încercă prietenele mele – fie că sunt sarmale sau o ciorbă – se topesc! Fabulos! Adoră chestia asta”, mărturisește ea.
România, un loc ideal pentru a crește copii
Într-unul dintre videoclipurile sale postate online, Helena a explicat de ce consideră România un mediu potrivit pentru familii. Două aspecte i-au atras atenția: implicarea bunicilor și siguranța copiilor.
„În România, bunicii sunt extrem de implicați. E foarte normal să vină un bunic sau o bunică după copii la grădiniță sau stau toată ziua în timp ce mama sau tatăl merg la lucru. Deci bunicii sunt foarte implicați. În primul rând în America, cel puțin de unde sunt eu, lumea e foarte răsfirată. Nu prea îți vezi familia chiar atât de des. Aici lumea trăiește de multe ori cu bunica sau aproape de bunica. Chestia asta e foarte frumoasă pentru dezvoltarea copilului.
În al doilea rând e super sigur locul. În România, cel puțin în zona în care sunt eu, vezi copii pe stradă care se duc fără părinți, se joacă cu bicicletele fără să fie supravegheați. Deci îmi place foarte mult ideea că poți să fii un copil liniștit și să nu trebuiască tu ca părinte să stai cu grijă tot timpul că cineva ți-ar putea lua copilul sau ceva de genul”, detaliază Helena.
Această libertate i-a fost greu de acceptat pentru mama sa, obișnuită cu un grad mai mare de precauție.
„A fost foarte greu pentru mama să accepte că mă duc singură pe jos până la magazinul din sat. Avea mereu anxietate în legătură cu asta, dar i-am explicat că în România oamenii merg pe jos în mod normal”, adaugă ea.
Cum s-au adaptat părinții săi la România
Deși Helena s-a integrat complet în România, părinții săi au avut nevoie de mai mult timp pentru a înțelege noua cultură.
„Pentru mine, România a devenit o parte din viața mea și nu mă văd trăind în altă parte. Însă părinții mei, fiind 100% americani, observă mai mult diferențele. Întotdeauna spun: ‘Ce birocrație complicată aveți aici!’. Dar, cu toate acestea, și lor le place mult România.”
Helena Țiburcă continuă să își împărtășească poveștile pe rețelele de socializare, inspirându-i pe cei care visează la o viață mai simplă și autentică. Pentru ea, România nu a fost doar o destinație, ci o adevărată casă.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News