Mucenici moldovenești, rețeta tradițională. Secretul gospodinelor a fost aflat

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Mucenici moldovenești, rețeta tradițională. Secretul gospodinelor a fost aflat
Mucenici moldovenești, rețeta tradițională. Secretul gospodinelor a fost aflat

Nu există lună martie fără miros de Mucenici sau Sfinţişori! În Moldova, mucenicii nu sunt fierţi, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor. Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie.

Mucenici moldovenești, rețeta tradițională - Ingrediente

Dacă îți place această rețetă poți citi și Ceai natural din miere, ghimbir și lămâie. Rețeta perfectă pentru întărirea imunității 

1 kg de faină

450 ml de lapte

50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)

3 ouă

125 g zahăr

75 g unt

Coajă de la o lămâie

1 esenţa de vanilie

 

Mucenici moldovenești, rețeta tradițională - Mod de preparare

 

Se face maiaua:  înmuiați drojdia cu puţin lapte, apoi puneți o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru 15 minute.

Apoi, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Laptele adăugați în timp ce frământați, puţin câte puţin, până obţineți un aluat omogen.

Se adauga untul (la temperatura camerei) şi continuați să frământați aluatul. Îl lăsați să crească la cald aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

Siropul: puneți la fiert apa cu zahărul şi lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul şi adăugați coajă de lămâie şi esenţa de rom.

Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile care se întind în batonașe din care veți forma 8-uri.

Mucenicii îi puneți în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie.

După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.

 

De ce facem mucenici pentru 9 martie?

 

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane, dar și forma infinitului. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel