Cea mai mare provocare a anului 2023 a fost, pe frontieră, migraţia ilegală, la valori duble faţă de 2022, dar şi introducerea în ţară a deşeurilor, pentru care, de anul trecut, a existat baza legală de a verifica autovehiculele care le transportă, a declarat într-o conferință de presă inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, chestorul de poliţie Marin Bondar.
"Anul 2023 s-a concretizat, din punct de vedere al migraţiei ilegale, printr-un maxim istoric al numărului de persoane depistate la frontiera cu Ungaria, fiind înregistrate 11.672 de detecţii, comparativ cu anul 2022 când am înregistrat 6.907 detecţii; aproape dublu. Cele mai multe detecţii au fost în aprilie 2023, cu peste 1.500 de persoane care au acţionat la frontiera României cu Ungaria," a spus şeful ITPF Oradea, cu ocazia prezentării raportului pe anul trecut.
Potrivit acestuia, la frontiera verde au acţionat 2.448 de persoane, iar în PTF-uri au fost încercări ale altor 7.645 de persoane. Migranţii depistaţi provin din Pakistan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, India etc.
Numărul migranților a crescut și nevoia de călăuze
"Ceea ce este de precizat e că aceste persoane posedă vize de muncă în România. Ei intră legal în România, cu viză de muncă, dar nici nu mai ajung la firmele care i-au recrutat pentru angajare, căci se îndreaptă majoritatea direct spre frontieră şi încearcă să iasă ilegal din România pentru a ajunge în ţările din Spaţiul Schengen", a subliniat Bondar.
Legat de aceşti migranţi, a crescut şi numărul călăuzelor/facilitatori cu 56%, adică la peste 540, precum şi numărul solicitărilor de azil în România, aproape dublu (de la 3.670 în 2022, la 6.240 în 2023).
"Cei care intră legal, odată identificaţi la frontieră în tentativă de trecere ilegală, noi solicităm anularea vizei, dar ei au dreptul să ceară azil pe teritoriul României pentru a nu fi înapoiaţi în statele de origine," a explicat Marin Bondar.
În ce priveşte deşeurile, în anul 2023, la frontieră, pe sensul de intrare în ţară, s-au prezentat 15.445 de autocamioane încărcate cu deşeuri, care transportau în jur de 273.900 de tone de materiale, Din totalul lor, după verificarea efectuată de poliţiştii şi frontieră şi constatările comisarilor de mediu, nu s-a permis intrarea în ţară a 503 autocamioane, ce transportau peste 10.700 de tone de deşeuri.
"Dacă până acum nu exista o lege clară privind aceste deşeuri, începând cu 2023, noi, împreună cu Garda de Mediu, am avut şi baza legală pentru a verifica toate automarfarele şi autovehiculele, de 3,5 tone, care transportă deşeuri. Am avut astfel posibilitatea să luăm o măsură legală, adică nepermiterea intrării în ţară a unor transporturi," a afirmat şeful ITPF Oradea.
Încă 100.000 de muncitori străini vin anul acesta în România
În luna decembrie, Guvernul a aprobat un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024.
"A fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024. Este o decizie luată în urma consultărilor cu sindicatele şi patronatele şi are în vedere evaluarea numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent, dar şi a numărului locurilor de muncă declarate vacante de angajatori, în special în mediul privat", a declarat, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
El a adăugat că este un plafon similar cu cel existent pentru anul 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News