Când doi muncitori români au cerut de mâncare locuitorilor din Poperinge, regiunea Flandra din Belgia, la mijlocul lunii noiembrie 2021, pentru că le era foame, a fost lansată o investigație la scară largă asupra unei companii importante care prinde, transportă și descarcă peste 100 de milioane de păsări de curte în fiecare an în Belgia, Țările de Jos și părți din Germania și Franța.
Potrivit procurorului specializat pe dreptul muncii, societatea respectivă le-a luat actele de identitate muncitorilor care au ajuns să nu aibă bani pentru a cumpăra de mâncare. Cei doi muncitori nu au fost singurii care au ajuns în această situație: poliția a descoperit zece victime, care erau găzduite într-o casă de vacanță dărăpănată din Poperinge.
„Victimele sunt recrutate din Bulgaria și România”
Primarul din Poperinge, Christof Dejaegher, a confirmat acest lucru. „În contextul calității locuințelor, s-a dispus încetarea utilizării acelei case de vacanță”, spune el. „Oamenilor nu le-a mai fost permis să locuiască acolo și s-a căutat o soluție pentru oamenii care erau acolo”.
Victimele au fost îngrijite de centrele speciale pentru ei. Declarațiile lor au scos la iveală indicii de exploatare prin muncă și trafic de persoane. „Victimele sunt recrutate din Bulgaria și România, printre altele, și apoi puse la muncă în Belgia, colectând și recuperând păsările de curte în pepiniere și ferme. Au apărut întrebări serioase cu privire la condițiile lor de viață și de muncă”, spune Jeroen Lorré de la auditorul de muncă din Gent, departamentul Flandra de Vest.
SURSA FOTO: pexels.com
Un bărbat, arestat
Ancheta privind practicile de exploatare economică în sectorul avicol a dus la predarea și arestarea unui principal suspect: un bărbat olandez-turc, în vârstă de 51 de ani, din orașul olandez Arnhem. El a fost arestat în urmă cu câteva săptămâni în timpul unei acțiuni judiciare cu percheziții simultane la domiciliu și la companie în Belgia și Țările de Jos.
Ancheta se concentrează asupra grupului de companii olandeze-belgiene și a conducerii acestuia.
„Ceea ce plătim pentru serviciile lor este orice altceva decât exploatare”
„Știu despre ce și despre cine este vorba”, răspunde Danny Coulier. El este președintele Landsbond Pluimvee și conduce o fermă de păsări în Alveringem, o municipalitate vecină Poperinge, unde faptele au ieșit la iveală. „La fel ca nenumărați alți crescători de păsări de curte, lucrez și eu cu acea companie”, continuă Coulier. „Nu există nicio alternativă: acea companie a făcut achiziții și a devenit una dintre cele mai mari companii de servicii, așa că nu există concurență. Dacă s-ar opri, sectorul avicol s-ar confrunta cu o problemă uriașă”.
Compania este situată în Limburg olandez și, conform propriului site web, oferă cazare centrală angajaților lor, imediat după intrarea în serviciu și în diferite locații din Belgia și Țările de Jos. Se promovează ca furnizor de servicii recunoscut și cu experiență în sectorul avicol din 1993, cu „angajați cu experiență, motivați” și, de asemenea, „înregistrați legal”.
SURSA FOTO: pexels.com
„Prinsul și încărcarea păsărilor de curte de fermă este o profesie în sine”, spune compania. „Profesioniștii noștri au stăpânit această disciplină ca nimeni altul. Cu zece echipe de încărcare și peste 90 de angajați, putem spune cu mândrie că am devenit cea mai mare companie de servicii pentru păsări de curte din Țările de Jos”.
Coulier îi protejează acum pe crescătorii de păsări. „Externalizăm descărcarea, prinderea și încărcarea păsărilor de curte către acea companie: o meserie specială și nu cea mai bună. Deseori lucrează cu străini, inclusiv cu români și bulgari, și le oferă adăpost. Acest lucru este parțial decontat în factura consistentă către crescătorii de păsări. Ceea ce plătim pentru serviciile lor este orice altceva decât exploatare, dar nu pot spune nimic despre asta. Este vorba despre acea companie și oamenii lor. Instanța trebuie să-și facă treaba acum. Nu eram la curent cu vreo practică ilegală”, conchide Coulier.
*******************************************************************************************
Abuzurile la care sunt supuși muncitorii români în Belgia
În Belgia lucrează foarte mulți români. Despre condițiile grele de muncă și abuzurile la care sunt supuși, StiriDiaspora.ro a scris în repetate rânduri.
Câteva dintre articolele despre situația din Belgia le puteți accesa mai jos:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News