Investigațiile au fost lansate în 2016 și s-au dezvoltat prin intermediul unor informații sumare primite de la zeci de lucrători agricoli, activităţi de monitorizare, urmărire și interceptare a convorbirilor telefonice ale suspecților, precum și inspecția câmpurilor cultivate cu ajutorul personalului de la Inspectoratul de Muncă din Trapani.
S-a constatat că această activitate a rămas profund înrădăcinată timp de aproape un deceniu în zona Trapani și, scrie Garda Financiară de la Trapani, "a continuat cu încăpățânare, nu s-a întrerupt niciodată de-a lungul anilor și încă există".
Muncitorii, ameninţaţi cu arme
Muncitorii au fost recrutați și însoțiți pe teren de către cooperativă, în baza contractelor de închiriere și/sau a contractelor de comodat, la Marsala, Mazara del Vallo, Partanna, Salemi, Castelvetrano și Pantelleria.
Angajați la negru și în condiții opresive, au fost supuși supravegherii continue și violenței, intimidării, infracțiunilor pe fond rasial, amenințărilor, uneori chiar prin folosirea armelor, cu o zi lucrătoare de 11/12 ore, de luni până sâmbătă, de la cinci dimineața la patru după-amiaza, cu o pauză de prânz de până la o jumătate de oră.
Investigațiile au evidențiat "forme foarte grave de exploatare și că s-a profitat de starea de nevoie și de necesitate" a lucrătorilor, mulți dintre ei fiind nevoiţi să-și întreţină familiile aflate în condiții economice extrem de dificile.
Erau forţaţi să mintă despre accidentele de muncă
Lucrătorii au fost "expuși în permanență unor situații de pericol grav", subliniază garda financiară, fiind implicaţi în activități de muncă a solului, tăierea culturilor prin utilizarea de foarfece electrice, recoltarea strugurilor și împrăştierea ierbicidelor, insecticide și alte pesticide extrem de toxice, prin pompe de mână non-stop, în orice condiții meteorologice, în absența oricărei protecții care să le garanteze siguranța, forțaţi să se abțină de la necesitatea tratamentului spitalicesc și, în orice caz, să ascundă cauza accidentelor.
Citeşte şi: Operaţiunea "Sclavii". Sancţiuni URIAŞE pentru o firmă italiană, care exploata muncitori români
În multe cazuri, în urma accidentelor legate de muncă, lucrătorii, deși răniți la membrele superioare sau la ochi, au fost obligați să nu recurgă la tratament medical și, aproape întotdeauna, să-și continue munca. Când unii dintre ei, datorită severității leziunilor lor, au venit la spital pentru tratament, au fost amenințați și forțați să mintă despre cauza rănirii pentru a-și proteja locul de muncă.
Toate acestea, specifică agenţii de la Garda Financiară, au avut loc cu totala încălcare a reglementărilor privind contractele colective de muncă, siguranța și igiena la locul de muncă, cu avantaje economice evidente pentru suspecți.
Cei mai mulţi dintre muncitori veneau din România şi Bulgaria
Operațiunea confirmă faptul că un număr din ce în ce mai mare de lucrători din țări europene precum România și Bulgaria sunt exploatați de angajatori, care profită de dreptul lor de a circula și de a lucra liber în țările UE.
Agenţii de la Garda Financiară din Trapani au desfiinţat societatea cooperativă prin intermediul căreia organizația a funcționat și a confiscat bunurile mobile și imobile deținute.
Citeşte şi: Italia. Români plătiți cu 3 euro pe oră, diferența o luau caporalii. Operațiune de amploare a carabinierilor
De asemenea, a efectuat numeroase percheziţii în case și locuri folosite de asociație ca baze operaționale pentru gestionarea activității.
Judecătorul de instrucție din Marsala a dispus, pentru a proteja dreptul la confidenţialitate al muncitorilor și continuitatea activității, numirea unui custode cu rolul de administrator judiciar al bunurilor confiscate, inclusiv a cooperativei agricole, în valoare de aproximativ 400.000 de euro, care a furnizat timp de mai mulţi ani servicii de manoperă pentru importante companii agricole din zona Trapani și nu numai.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News