Mai mulți români care lucrează la extinderea rețelei de fibră optică în Germania se confruntă cu întârzieri mari la plata salariilor sau chiar cu refuzul total de plată, în ciuda muncii grele prestate. Potrivit Confederației Sindicatelor Germane (DGB), problema nu este una izolată, ci face parte dintr-un sistem de exploatare a muncitorilor est-europeni.
Rețeaua de consiliere *Fair Mobility* a documentat numeroase cazuri în care angajații au fost privați de bani, deși au lucrat în condiții dificile.
Germania derulează un proiect național de instalare de fibră optică
Guvernul federal german a stabilit obiectivul ca rețeaua de fibră optică să fie disponibilă la nivel național până în 2030. Acest lucru presupune îngroparea cablurilor în multe zone din țară și atrage un număr mare de muncitori străini, majoritatea din Europa de Est.
Totuși, extinderea rețelei vine cu un preț mare pentru acești muncitori. Potrivit unui raport al DGB, mulți dintre ei sunt plătiți parțial sau deloc, iar cei care încearcă să își revendice drepturile se lovesc de birocrație și refuzuri din partea angajatorilor.
„Exploatarea forței de muncă în contextul expansiunii rețelei de fibră optică nu este un caz izolat, ci unul sistematic”, se arată în raport.
Un român a povestit că nu a fost plătit pentru munca grea depusă
Printre cei afectați se numără și Cosmin Tiberiu, un român care a lucrat la instalarea cablurilor de fibră optică în Germania la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024. Deși a muncit cot la cot cu colegii germani, încă așteaptă o parte din bani.
"Experiența mea de a lucra în Germania este foarte proastă, deoarece mulți oameni nu au fost plătiți pentru munca lor grea”, a declarat el pentru publicația germană "Frankfurter Rundschau". „E mai bine pentru mine să lucrez în România cu mai puțini bani, dar măcar îi primesc.”
Într-o situație similară se află și 24 de muncitori sârbi din localitatea Mössingen, landul Baden-Württemberg. Aceștia nu și-au primit salariile integral de mai bine de un an, suma restantă depășind 32.000 de euro. Ei au fost trimiși în Germania prin intermediul unor companii slovene și croate, pentru a lucra la instalarea cablurilor de fibră optică pentru compania Deutsche Glasfaser.
Muncitorii susțin că au primit doar o parte din bani și că nu au reușit să afle cine este cu adevărat responsabil pentru plata salariilor.
Subcontractorii fac imposibilă revendicarea drepturilor salariale
Fair Mobility a analizat situația și a descoperit că muncitorii sunt prinși într-un lanț lung de subcontractori. Marii operatori precum Glasfaser Plus și Deutsche Glasfaser angajează antreprenori generali, care, la rândul lor, subcontractează diverse firme mai mici. Acest sistem face aproape imposibilă tragerea la răspundere a unui angajator clar.
„Acest lucru face ca marile companii să scape de responsabilitatea privind respectarea standardelor de muncă și a salariilor minime”, explică Kateriina Danilova, coordonator în cadrul Fair Mobility.
În cazul muncitorilor din Mössingen, lanțul de subcontractare include cinci firme, ceea ce a făcut ca niciuna dintre ele să nu își asume răspunderea pentru salariile restante. Fair Mobility a contactat antreprenorul general, subcontractanții și chiar Deutsche Glasfaser, dar nu a primit niciun răspuns din partea firmelor mai mici, iar antreprenorul general a negat orice responsabilitate.
Companiile neagă orice problemă legată de plata salariilor
Într-un răspuns oficial către Frankfurter Rundschau, Glasfaser Plus a declarat că „toate salariile au fost plătite în totalitate și la timp” în primul trimestru din 2024. Cu toate acestea, Cosmin Tiberiu Oul susține că i s-au reținut aproape 10.000 de euro din salariu.
Anna Weirich, consultant Fair Mobility, consideră că declarațiile companiilor nu sunt credibile. „Din păcate, experiența noastră în consultanță a arătat, în repetate rânduri, că există multe companii care susțin că respectă toate reglementările și plătesc salariul, dar în realitate nu fac acest lucru.”
Ea a încercat să contacteze și autoritățile locale din regiunile unde au lucrat muncitorii români, cerându-le să intervină pentru a se asigura că aceștia își primesc banii. Până în prezent, nu a primit niciun răspuns.
„Mă doare spatele de atâta muncă”
Cosmin Tiberiu descrie condițiile grele în care a muncit: „Am lucrat în șanțuri, pe frig și ploaie, mă doare spatele de atâta muncă.” Pe lângă efortul fizic, el susține că a fost nevoit să facă și ore suplimentare, fără să fie plătit.
„Nu ar trebui să existe așa ceva în acest secol, o asemenea batjocură, care să mă lase fără banii mei, câștigați cu greu. A trebuit să împrumut bani de la prieteni pentru a mă putea întoarce acasă.”
Muncitori români exploatați la Munchen
Un alt caz documentat de Fair Mobility implică șase muncitori români care au ajuns la München în ianuarie 2024 pentru a lucra la montarea cablurilor de fibră optică. Angajatorul le-a confiscat cărțile de identitate, iar condițiile de cazare au fost dezastruoase: camere supraaglomerate, dușuri nefuncționale și infestare cu gândaci.
Românii erau obligați să muncească între 12 și 14 ore pe zi, șase zile pe săptămână, cu o singură pauză de jumătate de oră. Uneori erau forțați să lucreze și duminica. Deși li s-a promis un salariu de 12 euro pe oră, au primit doar 550 de euro pentru aproape o lună de muncă.
Când muncitorii au încercat să contacteze ambasada României pentru a-și recupera actele, angajatorul le-a plătit câte 150 de euro fiecare, dar i-a și amenințat cu violență fizică, în cazul în care vor depune plângeri.
„Acest caz arată că angajatorii au adesea succes cu practicile lor ilegale, care variază de la fraudă salarială la amenințări deschise și chiar violență”, se arată în raportul Fair Mobility.
DGB atrage atenția că muncitorii est-europeni care cad victime acestor practici se tem să-și revendice salariile, fie din cauza amenințărilor, fie pentru că șansele de succes sunt foarte mici.
--------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News