Publicația Gazet van Antwerpen a descoperit noul caz al proprietarilor de mahalale ca urmare a unei investigații suplimentare asupra încurcăturii imobiliare din spatele cazului Borealis. În plus, 177 de muncitori străini au raportat exploatare economică la un șantier naval din portul Anvers. Clădirile în care au stat victimele erau nesigure și prezentau defecte grave.
SURSA FOTO: captură gva.be
Un patron belgian, care dorește să rămână anonim, a închiriat trei clădiri de la Coberg Projects pentru muncitorii săi străini în construcții, inclusiv o casă în Woeringenstraat din Berchem. „Proprietatea a fost în stare perfectă și inițial nu au fost probleme”, spune el. „Dar din cauza unui dezacord, Coberg Projects a decis brusc că muncitorii noștri din construcții trebuie să părăsească clădirea în decurs de o lună”.
Potrivit patronului belgian, muncitorii proprietarului clădirii au intrat în casă în timp ce locuitorii erau absenți. Apoi au scos toate geamurile și au sabotat încălzirea. „Muncitorii noștri în construcții nu știau ce i-a lovit când s-au întors de la serviciu. Când au părăsit clădirea dimineața, era bine, dar când s-au întors, brusc nu aveau ferestre și nici încălzire. Așa încearcă Coberg Projects să-i alunge. Din fericire, oamenii noștri au reușit să înlocuiască temporar ferestrele cu plastic, dar între timp au părăsit clădirea oricum. Nu mai era locuibilă”.
SURSA FOTO: captură gva.be
„Trebuiau să-mi plătească 90.000 de euro”
Patronul belgian a intrat pentru prima dată în contact cu Coberg Projects când efectua lucrări de renovare la marea sinagogă din Antwerp South în anul 2019. „Directorii Coberg Projects erau vizitatori regulați la sinagogă și m-au abordat pentru a lucra la clădirile lor în care locuiau muncitori străini. La început cooperarea a mers bine, dar după un timp au încetat să-și mai plătească facturile. În total au trebuit să-mi plătească 90.000 de euro”. Pentru a compensa această datorie, Coberg Projects a ajuns la un acord cu antreprenorul. De exemplu, i-a permis să folosească gratuit trei clădiri pentru a-și găzdui personalul străin până când datoria va fi compensată integral. Însă, chiar înainte ca datoria să fie rambursată integral, Coberg Projects a anulat această decizie.
SURSA FOTO: captură gva.be
Comunicarea prin e-mail cu patronul belgian în această chestiune a fost semnată de Charles Wizen de la Immobiliën Moenssens, care deține clădirile. Cu toate acestea, Wizen neagă că a trimis aceste e-mailuri și spune că numele său a fost folosit greșit. Immobiliën Moenssens și Coberg Projects au colaborat îndeaproape până de curând pentru a închiria clădiri companiilor cu lucrători străini. Moenssens face parte dintr-un grup de companii al cărui acționar principal este consulul onorific al Israelului, Laurent Trau, și care sunt conduse de Charles Wizen. Coberg Projects ar fi fost responsabil pentru gestionarea de zi cu zi a clădirilor.
Coberg Projects nu a putut fi contactat pentru comentarii, arată gva.be.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News