Muncitorii români din străinătate, schimbări majore în privința contractelor de muncă: Devine obligatoriu

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, aprobarea de către Guvern a unui set de măsuri de protecție pentru românii care lucrează în străinătate. Totdtă, agențiile de muncă pot fi sancționate.

Ministrul Muncii a anunțat „modificări extrem de necesare potrivit parteneriatelor încheiate cu ministerele Transporturilor și Internelor pentru punctele de trecere a frontierei, astfel încât atunci când începe activitatea sezonieră, statul să urmăreasca mai bine activitatea de tranzit și lucru în străinătate pentru a-i proteja pe români.

Întărim relația între agențiile de mediere și Inspecția Muncii, care să fie realizata lunar, astfel încât și Inspecția Muncii, in parteneriat cu cele de Inspectia muncii din țările de origine să-i poată sprijini direct pe angajații români”.

„Din păcate, experiențele de până acum ne-au arătat că încă există vulnerabilități în momentul în care lucrătorii din România pleacă să muncească în alte țări. Insuficienta reglementare a modului de plasare a forței de muncă în străinătate poate avea consecințe negative asupra siguranței, sănătății și chiar asupra vieții lucrătorilor.

Situațiile cu care ne-am confruntat în perioada pandemiei au evidențiat problemele de care lucrătorii români se lovesc constant și pe care avem datoria să le îndreptăm”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Guvernul a aprobat miercuri un set de măsuri pentru românii care lucrează în străinătate, cuprinse în Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Muncitorii români din străinătate, noi condiții de muncă

 

Proiectul OUG poate fi consultat AICI

Potrivit legii, pentru asigurarea protecției cetățenilor români sunt stabilite aceleași obligații:

- Efectuarea în mod gratuit a activităţii de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de comisioane, tarife sau taxe;

- Încheierea contractelor de mediere în formă scrisă și asigurarea încheierii contractului individual de muncă sau a documentului echivalent din statul de destinație atât în limba statului în care se află stabilit sau îşi desfăşoară activitatea angajatorul, cât şi în limba română;

- Punerea contractului la dispoziţia lucrătorului român înainte de plecarea acestuia din țară.

Pe de altă parte, OUG pentu munca sezonieră introduce și o serie de obligații suplimentare și înăsprește sancțiunile aplicate în cazul nerespectării legii:

- atât contractul de mediere, cât și copia contractului individual de muncă sau a documentului echivalent vor fi păstrate obligatoriu la sediul social/sediul permanent din România al furnizorului de servicii de plasare/agentului de plasare a forței de muncă în străinătate, pentru o perioadă de trei ani de la data încetării acestora și vor fi puse la dispoziţia inspectorilor de muncă în cazul unui control.

Guvernul, măsuri de sancționare a agențiilor incorecte

 

Totodată, OUG pentru muca sezonieră a românilor stabilește și obligația transmiterii, lunare, până la data de 5 a lunii următoare, a unei situaţii privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate, pentru identificarea în timp util a cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale ori a unor posibile tratamente inadecvate. Până acum, această raportare era făcută trimestrial, și nu lunar.

Raluca Turcan a mai anunțat că „a fost crescut si pragul amenzilor pe care le pot primi angajatorii sau agentiile de mediere. Forma de colaborare depinde de cum reactioneaza instituțiile. E foarte posibil sa fim sesizati in timp real și statul intervine si se remediaza. Dacă oamenii vor să lucreze și după, nu poți să-i oprești”, potrivit Realitatea PLUS.

Sancțiunile prevăzute a fi aplicate furnizorilor de servicii de plasare și agenților de plasare a forței de muncă în străinătate în cazul nerespectării prevederilor legale sunt cuprinse între 5.000 și 30.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel