Muncitorii români, înlocuiți în Italia. Un ministru crede că a găsit soluția: "E urgent. Evităm colapsul"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

După ce foarte mulți ani România a reprezentat o sursă permanentă de muncă pentru Italia, lucrurile s-au schimbat radical în ultima perioadă. Italienii nu mai găsesc asistente românce pe care să le angajeze. 

 

Situația din spitalele italiene este îngrijorătoare în ceea ce privește asistentele medicale. Zeci de mii de românce au venit de-a lungul ultimilor 20 de ani în Italia, doar că multe dintre ele au plecat acum în țări care plătesc mai bine. Autoritățile italiene se plâng că au investit foarte mult timp în pregătirea asistentelor, incluzându-le aici inclusiv pe cele italiene și multe dintre ele au ales acum să muncească în Marea Britanie. 

2. -imagine fara descriere- (echipa-asistenti-medicali.jpg)

„Trebuie să recrutăm rapid un anumit număr de asistenți medicali dintr-o țară străină și am identificat deja India”, spune ministrul Sănătății, Orazio Schillaci. El rămâne în general rezervat în privința numărului de indeni pe care îi va aduce, dar procesul de recrutare a început deja și se urmărește să aducă câteva mii de asistente  în Italia. Aceasta este o operațiune vitală pentru sistemul național de sănătate, altfel există riscul colapsului și opririi activităților, relatează presa italiană. 

Și dacă în regiunea Calabria autoritățile au adus 170 de medici din Cuba, țara în ansamblu încearcă să umple golurile din zona de asistență medicală, imitând alte națiuni precum Germania, Suedia, Marea Britanie, Irlanda, Canada și Japonia care au adus numeroși angajați din India.

Câteva cifre: în Italia sunt în total 465 de mii de asistenți medicali, dar pentru cursurile de licență s-a înregistrat o scădere cu 10 la sută a cererilor de înscriere. În general, fluctuația personalului care se pensionează este foarte lentă, ținând cont de faptul că - așa cum ne amintește Barbara Mangiacavalli, președintele Fnopi (Federația Națională a Ordinelor Profesiilor Asistentelor) - în 7-8 ani vom ajunge la un vârf de pensionări și o sută de mii de asistenți și asistente vor părăsi profesia.

Deficit major de asistente medicale în Italia. Toate pleacă la salarii mai mari

 

Până în prezent, deficitul de asistenți medicali din Italia este de aproximativ 65 000. Italia experimentează o plecare majoră a forței de muncă calificate in țară: 30 de mii de asistente au plecat la muncă în străinătate.

"Am investit în pregătirea lor - explică Mangiacavalli - dar nu am creat condițiile pentru a-i convinge să rămână în Italia. Sunt cei din Marea Britanie care câștigă astăzi o sumă. egal cu salariul lunar pe care l-ar fi primit daca ar fi ramas in tara noastra. În același timp, suntem nevoiți să căutăm asistente străine”.

În urmă cu trei zile, președintele Federației Naționale a Profesiilor Asistentelor a trimis o scrisoare prim-ministrului Giorgia Meloni și miniștrilor Orazio Schillaci (Sănătate) și Anna Maria Bernini (al Învățământului) în care a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate cu deficitul de asistente:

"Din datele pe care le-am colectat și procesat, în următorii ani performanța și calitatea asistenței medicale se vor deteriora drastic. Vom asista la o dublare a pensionărilor începând din 2029; profesioniștii noștri au început să părăsească Italia, atrași de perspective de carieră mai bune. Suntem îngrijorați de intrarea și activitatea asistenților medicali străini pe teritoriul național fără înregistrare la Ordin și fără verificări corespunzătoare.” Pentru ca profesia să fie atractivă pentru tinerii italieni, ar fi necesară o reformă structurală, care să nu urmeze doar calea îmbunătățirii condițiilor economice," precizeză aceasta în scrisoare. 

Perspective

 

Potrivit Barbarei Mangiacavalli, este necesar ca Italia să se concentreze pe o evoluție a formării „spre mastere de specialitate cu accent clinic, pe o schimbare a modelelor organizaționale cu o mai mare autonomie de nursing, recunoscută ca ramură autonomă de sănătate, precum și pe noi oportunități de carieră. 


Există însă o conștientizare că va fi necesară angajarea a mii de asistente din străinătate, care trebuie să înceapăimediat. Pregătirea în India este similară și comparabilă cu cea italiană și asta ajută. Cu toate acestea, există bariera lingvistică, deoarece o asistentă medicală indiană nu va putea vorbi în engleză cu pacienții

„Suntem pregătiți să colaborăm pe parcursul procesului de învățare a limbilor străine ale acestor asistenți medicali sosiți din India și pentru recunoașterea calificărilor lor”, mai spune aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel