Muncitorii români lucrează pentru armata și poliția din Belgia, pe salarii mizere: „Abia ne ajung banii pentru a supraviețui“

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
fabrica_textile_romania
fabrica_textile_romania

Drepturile muncitorilor angajaţi în filialele din România ale două companii înregistrate în Belgia nu sunt respectate. Oamenii sunt plătiţi prost, iar condiţiile de muncă lasă de dorit, este rezultatul unui sondaj realizat de un ONG din Belgia.

 

 

 

Un ONG belgian a efectuat un sondaj privind condițiile de muncă ale angajaților companiilor belgiene, care desfăşoară în România activităţi în domeniul textil. Conform acestui raport, drepturile lucrătorilor angajați în filialele din România ale două companii înregistrate în Belgia nu sunt respectate.

Indiferent dacă este vorba despre salariu, beneficii precum bonuri de masă sau respectarea standardelor de sănătate și siguranță la locul de muncă, sondajul auscos la iveală mai multe neajunsuri în două fabrici, care se ocupă de uniformele armatei belgiene. 

ONG-ul care a realizat sondajul se ocupă de apărarea drepturilor muncitorilor şi drepturilor la protecție socială. Sondajul a pornit de la faptul că factorii de decizie şi consumatorii cred greșit că hainele confecționate în Europa sunt produse în condiții de muncă decente. 

 

Ancheta, realizată la două fabrici belgiene, care operează în România

 

Ancheta ONG-ul s-a concentrat pe două fabrici de producție textilă care operează în România, dar sunt deţinute de aparțin două companii belgiene: Seyntex și Sioen. După ce au fost identificate două fabrici: M.(deținută de compania belgiană Seyntex) și S. (deţinută de către compania Sioen Industries), sondajul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2018. Săptămâna normală de muncă este fixată la 40 de ore pe săptămână. În 2018, salariul minim era de 1.900 RON brut sau 1.162 RON net. În 2020, salariul minim în România a fost majorat la 2.230 RON pe lună, adică un salariu net de 1.346 lei. De asemenea, sondajul a stabilit că în sectorul îmbrăcămintei și textilelor, se aferă salariul minim.

Salariul minim în România este printre cele mai scăzute din Europa. Acest salariu minim legal este, de asemenea, semnificativ mai mic decât coşul minim de consum. În cadrul sondajului, angajații au indicat că vor avea nevoie de aproximativ 747 de euro pe lună pentru a putea trăi. Mai mult, legislația română prevede că  tichetele de masă pot fi acordate până la maximum 15 RON pe zi . "Numărul maxim de tichete de masă este limitat la numărul de zile lucrate, iar legea prevede că angajatorul stabilește câte zilele la care lucrătorii au dreptul la bonuri de masă". În caz de căldură extremă (37 grade sau mai mult), angajatorul trebuie să reducă volumul de muncă și să asigure aer condiţionat. De asemenea, ar trebui să ofere angajaţilor apă și dușuri. 

 

„Lucrăm 8 ore pe zi, fără pauze, iar la sfârșitul lunii, suntem tratați prost“

 

M., fabrica românească a companiei belgiene Seynaeve Textile Holding şi activează în Fălticeni din 1998. Compania operează trei fabrici de producție și de asamblare în Belgia, România și Bangladesh. Fabrica din România produce uniforme pentru armata belgiană, olandeză, franceză, română și italiană, pentru poliția din Belgia, Olanda și Franța, pentru companiile aeriene din Belgia, Olanda, compania poștală belgiană B-Post, precum și îmbrăcăminte pentru aeroporturile din Bruxelles și Viena. În 2017, fabrica din România avea 400 de angajați. În 2018, toți angajații au câștigat salariul minim de 1.900 RON brut sau 1.162 RON net. Angajații intervievați consideră că acest salariu este mult prea mic pentru viaţa de zi cu zi. 

Un angajat al acestei fabrici a mărturisit: "Locuim în mediul rural. Deci avem animale și cultivăm legume. Când termin munca la fabrică, îmi prelucrez pământul.  În fiecare zi este la fel. Lucrăm în mod constant, fără să ne odihnim. Și abia avem suficienţi bani pentru a supraviețuit”.

 

Tichetele de masă, folosite „ca mijloc de presiune”

 

Potrivit angajaților intervievați, tichetele de masă sunt folosite de către conducere „ca mijloc de presiune”. Unii angajați au spus că, pentru o perioadă de cel puțin șase luni, au primit doar jumătate din cele 22 de tichete de masă. "În fiecare lună, ne întrebăm câte tichete de masă vom primi. Luna trecută, colegii mei au primit 5 tichete de masă. Ni s-a spus că nu am atins cota de producție. Dar este imposibil să atingem aceste cote. Lucrăm 8 ore pe zi, fără pauze, iar la sfârșitul lunii, suntem tratați prost” , a spus un angajat.

 

Le rămâne doar 13 - 24 de euro pe lună pentru alimente

 

O altă fabrică de textile din România, este deţinută de compania belgiană Siorom şi este situată la Iaşi. În S. se produc haine pentru poliție. Există nouă linii de producție și aproximativ 288 de angajați. În această fabrică, angajații câștigă salariul minim de 1900 RON brut, adică 1162 RON net. Majoritatea angajaților trebuie să se împrumute pentru a putea trăi. Angajații spun că ar avea nevoie de de cel puțin 3000 RON pe lună.

De Crăciun și la Paște, primesc un bonus de 100-150 RON. Costurile de transport ale angajaților sunt rambursate. Muncitorii din oraș cheltuiesc aproximativ 40% din venitul lor pe chirie. În timpul iernii, se adăugă și cheltuielile pentru încălzire și energia electrică. După aceea, le rămâne doar 13 - 24 de euro pe lună pentru alimente, creșterea copiilor, medicamente. În ceea ce privește tichetele de masă, angajații primesc cecuri în valoare de 9,5 RON pe zi .

Fabrica operează într-o clădire foarte veche, în care sistemul de ventilație este insuficient pentru a ventila în mod corespunzător spaţiul de muncă. Angajații spun că au probleme de sănătate din cauza lipsei de oxigen în fabrică. „Căldura din fabrică este insuportabilă.. Doctorul meu mi-a spus că am probleme de sănătate din cauza lipsei de oxigen din fabrică” , spune un muncitor. Potrivit autorului sondajului, chiar dacă statul nu protejează drepturile omului, companiile au datoria de a respecta dreptul oamenilor oferindu-le un salariu decent, pentru a compensa neglijența statului. De asemenea, sindicatele pot juca un rol important în această privință: acestea trebuie să negocieze și să monitorizeze condițiile de muncă ale muncitorilor.  Este de asemenea rolul sindicatelor să inițieze dialogul social cu compania, scrie rtbf.be.

 

Ce spun reprezentanţii companiilor

Siorom se apără: salariul minim redus nu este motivul principal al acestei instituții din România. „Sunt ţări chiar mai ieftine decât România”. Calitatea lucrării și timpul de livrare ar fi avut prioritate, spune compania, care adaugă că ar vrea să plătească salarii decente, dar nu este ușor din cauza concurenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel