În tot acest timp, fermierii români trebuie să găsească soluții sau să renunțe la anumite culturi.
„Aș avea nevoie de cel puțin 10 oameni pentru înființare să pun vinete, gogoșar, ardei capia. Nu găsim oameni”, a spus un fermier la Știrile PRO TV.
Câți bani primesc românii plecați în alte țări față de România
În Olt, fermierii din bazinul legumicol Strejești – Pleșoiu – Grădinari sunt disperați. Numai în ultimele zile au plecat 100 de oameni.
În țară primeau 120 de lei pe zi, pe când în Spania iau 80 de euro, adică 400 de lei, în Elveția - 560 de lei, iar in Danemarca - 660 de lei pe zi.
„Din șapte mai am doi și urmează și ăia să plece, deci rămânem doar cu familia. De la 100 de lei le-am da și 150 de lei, dar nu mai avem cui să îi dăm. Lor li se pare puțin, nouă ni se pare mult”, a precizat Mihai Enache, fermier, conform sursei citate.
„Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună”
„Toți sezonierii cu care lucrau au plecat în trei tranșe. Fără intervenția statului, fără subvenționarea forței de muncă, nu o să reușim să plătim mai mult”, susține Mihai Chesnoiu, fermier.
Vali Nonea a plecat de trei săptămâni în Elveția. Muncește la roșii în solar și este extrem de mulțumit.
„Iarna asta care a trecut nu am avut nici bani de lemne. Nici porc de Crăciun. Toți care suntem aicea - că suntem mulți, suntem vreo o sută de oameni - suntem toți angajați cu contract de muncă. Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună”, explică Vali.
Acasă însă legumele și fructele s-au copt. Iar agricultorii apelează la soluții disperate. Un fermier a decis să plătească oamenii cu 15 lei pe oră, cu banii pe loc. Dar tot îi găsește greu.
Din ianuarie, tariful calculat pe oră, pentru un zilier în România, a fost majorat de la 13,58 lei la 15,23 lei. Pentru o zi de lucru de opt ore, înseamnă puțin peste 120 de lei. Din acești bani, statul reține impozitul și contribuția pentru pensie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News